"Woensdag lichten we de individuele verloningen van de Raad van Bestuur toe"

20 februari 2017
Samen verdienen de zeven toplui van distributienetbeheerder Eandis 3,2 miljoen euro. De individuele verloningen zijn niet bekend. Gemiddeld komt het op zo'n 475 000 euro bruto per persoon. Dat is flink meer dan de premiernorm van 290 000 euro.

Simon Van Wymeersch, woordvoerder bij Eandis, wilt de cijfers nuanceren: "Het zijn de brutobedragen die ook de pensioenlasten omvatten. De basiswedde is gemiddeld 228 000 euro per lid van ons managementcomité. Daarnaast rekenen we variabele extra's die afhangen van de prestaties van elk lid."

Volgens Van Wymeersch zijn de hallucinante verloningen historisch gegroeid. "Bovendien is de verloning vastgelegd volgens de internationale Hay-methode, die marktconforme verloningen voorziet."

Maar is zo’n verloning nog van deze tijd, zeker er nu geroepen wordt om meer transparantie? “Omwille van privacy hebben we individuele verloningen nooit gecommuniceerd. Maar we zullen woensdag in alle openheid en transparantie de verloningen van de managers op het Raad van Bestuur toelichten.”