Wolven op het ruiterpad

14 mei 2022

Tijs Goldschmidt is bioloog en maakte eind vorige eeuw naam met zijn boek Darwins hofvijver. Dat ging over het Victoriameer op de grens van Tanzania, Oeganda en Kenia, waar hij jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de nijlbaars.

De nijlbaars leeft in het Victoriameer, maar hoort er niet thuis. Hij werd er uitgezet. Nijlbaarzen planten zich vlot voort, groeien snel, worden reusachtig groot, en zijn dus een zegen voor de visserij. Maar de nijlbaars is behalve winstgevend ook roofzuchtig. Zijn introductie is een ramp gebleken voor het ecosysteem van het meer.

Die nijlbaars in het Victoriameer is wat men noemt een invasieve exoot. En zulke exoten zijn Tijs Goldschmidt tot vandaag blijven interesseren. Dat blijkt in zijn nieuwe boek: Wolven op het ruiterpad, een essaybundel waarin het ondermeer over exoten gaat.

Is de wolf in Vlaanderen en Nederland een exoot? Nee, de wolf is een terugkeerder. Is het coronavirus een exoot? Ik denk het wel, maar ik ben geen bioloog. Ik kan het zaterdag aan Tijs Goldschmidt vragen want hij zal aan de Interne Keukentafel zitten.

Beluister het volledige gesprek :