Dit is het muzikale jaaroverzicht van 'Wonderland'!

21 december 2021
© VRT
Wie maakte het beste album van het jaar? Welke nieuwkomer blies ons het hardst van onze sokken? Wat was hét nummer van 2021? Ilse Liebens nodigde drie muziekliefhebbers uit, die samen het Wonderland-panel vormen: Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers, Joachim Liebens van The Haunted Youth en Jonas Boel, muziekjournalist bij Focus Knack én ook de man die de muziek van 'Wonderland' kiest. Samen sluiten zij 2021 af, met dit muzikale jaaroverzicht!

Het muziekjaar 2021 loopt ten einde. Het was een jaar, in navolging van de coronacijfers, met pieken en dalen. We vierden dat we weer naar concerten konden, we treurden dat optredens geannuleerd moesten worden... De muzieksector heeft klappen gekregen, maar tegelijkertijd was er een stroom aan releases die er zonder de lockdown(s) misschien nooit geweest was!

Ilse Liebens bracht een speciaal samengesteld Wonderlandpanel over de muzikale hoogtepunten van dit tweede coronajaar. Drie klinkende namen blikken terug op een bewogen muziekjaar: Joachim Liebens van The Haunted Youth, Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers en Jonas Boel, muzieksamensteller en journalist bij Focus Knack.

De drie gasten gingen op zoek naar hun favoriet in 5 categorieën. Hieronder vind je hun keuzes terug! 

Beste album van 2021

Lara Chedraoui kiest voor Arlo Parks met 'Collapsed in sunbeams'. Jonas Boel gaat dan weer voor 'Promises' van Floating Points & Pharoah Sanders. "Je voelt dat dit een passieproject is. Dit is de plaat waar ik dit jaar met stip het meest naar geluisterd heb!" En Joachim Liebens koos voor 'Castles II' van Lil Peep & Lil Tracy. "Eigenlijk bestaan de nummers al langer dan dit jaar, maar ze verscheen pas dit jaar op Spotify." Ondertussen is Lil Peep zelfs al overleden... 

Beluister het fragment

Beste nieuwkomer van 2021

Jonas Boel twijfelde lang om hier Gabriels te noemen, maar kiest uiteindelijk voor Nala Sinephro. Luister zeker eens naar het nummer 'Space 2'!
Lara Chedraoui kiest dan weer voor Wet Leg, met het nummer 'Chaise Longue'. En Joachim gaat voor Aili, met het nummer 'Dansu'. 

Beluister het fragment 

Beste livestream/concert van het jaar

We konden niet anders dan de categorie 'concerten' uitbreiden met 'livestreams' in dit tweede coronajaar. Muziekjournalist Jonas Boel komt met één hand toe, als hij zijn concerten van het afgelopen jaar wil tellen. "En ik zag één livestream, met Zwangere Guy als avatar in de AB. Dat was zeer raar!" Vrij recent ging hij wel naar 'Thee Oh Sees', een garagerockband uit San Francisco. Die kon hij nog net zien in de Vooruit in Gent. "Een geweldige liveband!"

Joachim Liebens heeft dit jaar met The Haunted Youth gelukkig wel veel kunnen optreden. "Op de shows waar wij moesten spelen, probeerde ik ook andere optredens mee te pikken." Zo zag hij op Rock Herk de band Heisa. Aan die band heeft Joachim ook wel wat te danken: "Zij hebben mij getipt aan mijn label, na mijn eerste optreden." 

Lara Chedraoui zag School Is Cool live in Gent, en dat was een magische belevenis: "Ik keek om me heen, en zoveel mensen waren aan het huilen, en dan specifiek bij het nummer 'I'm not fine'. Heel veel mensen waren waarschijnlijk niet 'fine' op dat moment!"

Beluister het fragment

Beste single van het jaar

Jonas Boel kiest als beste single van het jaar The Brkn Record met 'His Mother's Eyes', Lara Chedraoui gaat voor Gabriels, de band die dit jaar ook langskwam voor een exclusieve Wonderland-sessie, en specifiek gaat ze voor de single 'Love and hate in a different time', en Joachim kon hier niet echt kiezen, en schuift dus maar twee nummers naar voren: The Weeknd met 'Take my breath' en Men I Trust met 'Sugar'.

Beluister het fragment

Beste ‘hoogtepunt’ van het jaar 

Dit hoefde niet per se een muzikale keuze te zijn, maar toch belandden de leden van ons panel daar bij: Lara Chedraoui kiest voor de release van de nieuwe Intergalactic Lovers-single 'Crushing'. "Dit is eigenlijk echt een break-up nummer". Jonas Boel zag de film 'Summer of Soul' en vond dat absoluut fantastisch. "Ik heb hem zelfs twee keer bekeken. Hij gaat over een muziekfestival in Harlem, in 1969, het 'Harlem Cultural Festival'. Dat festival was toen volledig gefilmd, maar dat materiaal lag jarenlang in een kelder, tot er uiteindelijk toch een documentaire van gemaakt is." 

En Joachim gaat voor twee optredens van z'n band: één in Hasselt, én één in Rennes, Frankrijk, wat zijn eerste buitenlandse optreden was! "Tijdens die shows is er een soort chemistry ontstaan tussen de band, we voelden ons echt on top of the world!" Een hoogtepunt dat wij van Wonderland er zelf ook graag aan toevoegen, was de cover die Joachim op onze vraag maakte van 'Sunday Morning' van The Velvet Underground. Dat moment kan je hier herbeleven. 

Beluister dit fragment