Woningrenovaties moeten essentieel onderdeel worden van economische heropbouw

7 juli 2020
Foto: Greyson Joralemon
"De Vlaamse overheid moet dringend meer aandacht hebben voor de renovaties van gebouwen". Dat schrijft de Bond Beter Leefmilieu in een open brief die mee ondertekend is door verschillende bouw- en werkgeversorganisaties. "We moeten het moment grijpen en de economische heropbouw laten aansluiten met de klimaatdoelstellingen."

In de open brief, die onder meer werd ondertekend door werkgeversorganisatie Voka, de Vlaamse Confederatie Bouw, de Bouwunie, Greenpeace en WWF, worden verschillende zaken voorgesteld: maak werk van een ambitieus financieringsplan, zorg voor begeleiding van mensen die willen renoveren, geef elke woning een energiescore, verplicht renovatie na verkoop en zorg dat er meer mensen worden opgeleid in de bouwsector.

"Het is goed voor het klimaat, het zorgt voor jobs en een lagere energiefactuur en het ondersteunt de lokale economie", aldus Benjamin Clarysse van de Bond Beter Leefmilieu in "De ochtend".

Volgens de ondertekenaars van de open brief is dit het moment om te handelen. "We zitten in een moeilijke economische situatie", klinkt het bij Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. "We moeten de economische relance hand in hand laten gaan met het nastreven van de klimaatdoelstellingen."

Luister naar het gesprek met Benjamin Clarysse van de Bond Beter Leefmilieu in "De ochtend"

Bron: vrtnws.be en De ochtend