"Woodstock was het begin van het einde van een tijdperk"

2 augustus 2019
De openingsceremonie van Woodstock (Foto: Mark Goff)
Vijftig jaar geleden werd in het Amerikaanse dorpje Bethel een driedaags muziekfestival georganiseerd: Woodstock. Het zou een van de meest legendarische festivals ooit worden. “Woodstock was het orgelpunt van de jaren ’60”, vertelde journalist Frank Van Laeken in #weetikveel.

“In de VS ontstond na de moord op John F. Kennedy de protestcultuur. Je zag onder meer dat op de universiteit van Berkeley de Free Speech Movement begon, een grootschalig protest waarbij studenten eisten dat ze eindelijk ook gehoord zouden worden. De popcultuur kwam op, en opeens waren de hippies heel aanwezig.”

“Woodstock was het hoogtepunt maar meteen ook het begin van het einde van die periode”, zegt Van Laeken.

“Een week voor Woodstock werd Sharon Tate, de vrouw van Roman Polański, vermoord. Plots was het gevoel van vrijheid blijheid weg, want er was een vrouw vermoord die 8,5 maand zwanger was. De inwoners van de VS gingen beseffen dat er ook nog slechte mensen in de wereld waren.”

“Vier maanden na Woodstock werd het Altamont Free Concert georganiseerd. De security van dat festival was in handen van de Hells Angels. Tijdens het drama van Altamont werd een jonge afro-Amerikaanse student gedood door een van de aanwezige Hells Angels.”

“Meteen kwam er met een harde schok een einde aan de flower power, aan make love not war”, besluit Van Laeken.

Bekijk het hele gesprek met Frank Van Laeken:

Lijst van artikels