Woonzorgcentrum in Gooik sluit uit voorzorg de deuren voor bezoekers door coronavirus: "Te extreme maatregel"

5 maart 2020
© Radio 2
In woonzorgcentrum Eyckenborch in Gooik zijn de komende dagen geen bezoekers welkom. Het rusthuis sluit tijdelijk de deuren omdat een medewerker onrechtstreeks in contact kwam met het nieuwe coronavirus. De burgemeester staat achter de maatregel, maar het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vindt het niet de gepaste maatregel. "Wij begrijpen de reflex, maar bezoek is extreem belangrijk voor bewoners."

Een van de medewerkers van het woonzorgcentrum kwam in contact met iemand die op zijn beurt contact had met een persoon die het nieuwe coronavirus heeft. En dus neemt het woonzorgcentrum het zekere voor het onzekere.

"Op dit moment is er geen bevestigde besmetting. Er zijn ook geen merkbare ziektesymptomen bij de medewerker, het andere personeel of de bewoners", klinkt het bij de directie van het woonzorgcentrum. "Het is een preventieve maatregel, we willen op deze manier elk risico voor onze kwetsbare bewoners en medewerkers beperken. De man die onrechtstreeks in contact is gekomen met het coronavirus, verblijft inmiddels thuis in quarantaine in afwachting van de resultaten van een coronatest."

Familie en vrienden van de bewoners begrijpen de maatregel, ze zijn eerder blij dat we dit doen
Jannes Verheyen, woonzorgcentrum Eyckenborch

De deuren van het woonzorgcentrum blijven zeker tot maandag dicht voor alle bezoekers. "Familie en vrienden van de bewoners begrijpen de maatregel", zegt Jannes Verheyen van het woonzorgcentrum aan Radio 2. "Ze zijn eerder blij dat we dit doen. Voor de rest gaat het leven hier gewoon zijn gang, al zijn wel ook aankomende uitstappen geschrapt.

Is deze maatregel te extreem?

Het is helemaal nog niet duidelijk of de medewerker van het woonzorgcentrum ook besmet is met het coronavirus. Toch neemt het rusthuis nu al een dergelijke maatregel. "Voor sommigen is dit misschien een verregaande maatregel, maar het is een veiligheidsmaatregel", zegt burgemeester Michel Doomst (CD&V). "Het is niet zo dat de mensen in quarantaine worden gezet, maar men gaat ze wel maximaal afschermen zodanig dat er ook geen enkel gevaar in de nabije toekomst zou kunnen zijn. Het is de zwakste groep, het gaat om kwetsbare mensen."

Zelfs wanneer een medewerker of bewoner besmet is met het virus, ook dan moeten we een woonzorgcentrum niet sluiten voor bezoek
Joris Moonens, Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vindt het geen goed idee om woonzorgcentra preventief af te sluiten voor het coronavirus. We begrijpen die reflex van het woonzorgcentrum, want het gaat hier natuurlijk over een zeer kwetsbare groep, zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid aan Radio 2 en in 'De Ochtend'. "Maar een woonzorgcentrum sluiten voor bezoek raden wij zeer sterk af, want bezoek is ook belangrijk voor de bewoners. Zelfs als een rusthuis wordt geconfronteerd met een positief getest personeelslid of bewoner, moet het woonzorgcentrum niet worden gesloten. Het is dan beter om zich te richten op de algemene richtlijnen om te verhinderen dat het virus zich verder kan verspreiden."

Beluister het gesprek met burgemeester Michel Doomst en Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, Radio 2 en 'De Ochtend'

Lees ook: