Woorden van het jaar: van opstand tot staartje

16 december 2019
Tot vandaag kon je stemmen op Van Dale’s Woord van het Jaar. Bij de genomineerden vooral nieuwe woorden zoals ‘jagger’: dat woord bedacht ons middagprogramma Nieuwe Feiten voor een 'actieve oudere' medemens. Maar wij met De Wereld van Sofie verzamelen ook woorden van het jaar. Dat zijn geen nieuwe woorden, maar wel woorden die 2019 heel erg typeren. Die iets zeggen over het jaar waarin we geleefd hebben.

Voor Marc Van de Looverbosch is 2019 het jaar waarin hij afzwaait als Wetstraatjournalist. Vóór hij echt weg is, overloopt hij de woorden van het politieke jaar 2019. Van matekes tot yogasnuivers.

Voor Amerikacorrespondent Björn Soenens is het woord van het jaar een woord dat hij zelf bedacht heeft: ‘hysteriejournalistiek’. Hij legt uit wat hij daarmee bedoelt, en pleit zelf voor 'perspectiefjournalistiek'.

Ook het kinder- en het tienerwoord van het jaar worden verkozen. Karrewiet-anker Mariam El Mandoudi overloopt de genomineerden, zo kom je te weten wat oa ‘sksksk’ en ‘hayek!’ betekenen. En ze heeft ook een eigen woord van het jaar: ‘challas’, een term uit de hiphop.

Ook hoor je de woorden van filosofen Ignaas Devisch ('schaamte') en Tinneke Beeckman ('staartje'), KVS-directeur Michael De Cock ('opstand') en klimaatwetenschapper Valerie Trouet ('wereldleidsters').