Word je in jouw politiezone geobserveerd door camera’s? Ontdek het hier.

11 oktober 2017

De jongste jaren zijn heel wat gemeenten en politiezones druk in de weer geweest om camera’s aan te kopen en op te hangen. Dat blijkt uit een onderzoek van “De Stemming”. Vooral in de huidige legislatuur is het aantal camera’s exponentieel gegroeid. En het ziet er niet naar uit dat die groei snel zal stoppen, integendeel. Ontdek hier of je door een camera geobserveerd wordt.

Voor het eerst wordt in kaart gebracht hoeveel camera’s er door politiezones en gemeenten gekocht en beheerd worden. Uit navraag bleek immers dat de Privacycommissie wel weet hoeveel aanvragen er gebeuren, maar niet over hoeveel camera’s het per aanvraag gaat. Dat kan variëren van één exemplaar tot vele tientallen. In totaal hangen er in Vlaanderen 3.524 camera’s, aangekocht door de lokale politie of de gemeente.

Het gaat zowel om de gewone veiligheids- en bewakingscamera’s als de nieuwere ANPR-camera’s. In de telling werden flitscamera’s buiten beschouwing gelaten. En ook de ontelbare camera’s van particulieren zijn niet meegeteld.

Bron: vrtnws.be