Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Word je kleinzerig van suiker en vet? "Een ongezond eetpatroon zorgt ervoor dat pijnprikkels harder aankomen"

do 9 dec. - 3:53

Mensen die hun pijn minder intens willen ervaren, moeten nadenken over hun voedingspatroon. Ongezond eten kan er immers toe leiden dat je lichaam volledig ontsteekt. Het centraal zenuwstelstel zal hierdoor veel sneller pijnsignalen uitsturen naar de hersenen, die daar omwille van de ontsteking veel feller op reageren.
Hamburger met friet

Pijnspecialiste Anneleen Malfliet plaatst dan ook vraagtekens bij typisch Vlaamse kost als biefstuk-friet. “Onze voeding sluit niet aan bij een gezond dieet, al is het verhaal wel wat complexer dan dat.”

Wie zich niet goed voelt, durft weleens naar ongezonde voeding te grijpen. Mensen die denken dat hun pijn daardoor overgaat, komen echter bedrogen uit. Wat je eet, heeft immers een invloed op hoe intens je pijn ervaart.

"Daar komt het eigenlijk op neer, al is het verhaal wel iets genuanceerder dan dat", vertelde Anneleen Malfliet, pijnspecialiste van de VUB, deze middag in "Nieuwe Feiten". Volgens haar heeft alles te maken met balans: “Als je een keer suikers of vetten eet of ze consumeert in een verder gebalanceerd gezond dieet, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar als je voedingspatroon voornamelijk bestaat uit vetten en suikers en ongezondere keuzes, ga je pijn harder ervaren."

Zoet en vettig eten verlaagt pijngrens

Iemands pijngrens gaat dus omlaag door het eten van zoete en vettige dingen. Dat geldt zeker voor mensen met chronische pijn, maar ook in het algemeen. Suikers en vetten dragen ertoe bij dat ons zenuwstelsel gevoeliger wordt voor allerlei prikkels, waaronder ook pijn.

Volgens Malfliet is pijn een complex probleem: "Er zijn waarschijnlijk wel meerdere fenomenen die daartoe bijdragen. Zeker is wel dat voeding een impact heeft op hoe mensen pijn ervaren."

Zo zijn voedingsmiddelen als groenten, fruit en peulvruchten zeer belangrijk. Ze bevatten essentiële vitaminen en mineralen die ook anti-oxidanten genoemd worden. Die anti-oxidenten vechten tegen vrije zuurstofradicalen, een soort afvalproducten die vrijkomen bij verschillende processen in ons lichaam.

De vrije zuurstofradicalen worden gevormd als bijproduct van je spijsvertering en voedselopname. Dat gebeurt sowieso, ongeacht of je nu heel gezond of ongezond eet. Erg is dat trouwens niet. In een gezond lichaam is er een balans tussen de anti-oxidanten en de vrije zuurstofradicalen. Als er voldoende anti-oxidanten zijn om de vrije zuurstofradicalen te neutraliseren, is er niets aan de hand.

Hersenen reageren feller op pijnsignalen

Wie te veel ongezonde voeding consumeert, ervaart daar mogelijk wel hinder door. Ongezond eten zorgt er namelijk voor dat er te veel vrije zuurstofradicalen worden aangemaakt. Ongezond eten gaat vaak gepaard met weinig groenten en fruit, waardoor het aantal anti-oxidanten ook beperkt is en er dus een onevenwicht ontstaat tussen de vrije zuurstofradicalen en anti-oxidanten.

En daar begint het probleem: wie te veel vrije zuurstofradicalen heeft en te weinig anti-oxidanten, zorgt ervoor dat zijn of haar lichaam volledig ontsteekt. Het gaat om een systemische ontsteking die overal in het lichaam optreedt en waaraan ook het centrale zenuwstelsel niet ontsnapt. Daar ligt ook de link met pijn. Het is namelijk door het centrale zenuwstelsel dat mensen pijn voelen.

Als je lichaam volledig ontsteekt, gaat je centrale zenuwstelsel veel sneller pijnsignalen naar je hersenen sturen die daar omwille van de ontsteking veel heftiger op zullen reageren. Je voelt dus veel sneller en hevigere pijn als je lichaam volledig ontstoken is.

Vragen bij typisch Vlaamse kost

Met producten die hoog zijn in calorieën maar weinig voedingswaarde hebben, zoals fastfood of chocolade, kan ons lichaam dus maar weinig doen. Het is volgens Malfliet dan ook geen slecht idee om eens stil te staan bij het typisch Vlaams dieet.

“Onze typische Vlaamse kost leunt vaak aan bij een ongezond dieet. Als we denken aan klassiekers als hamrolletjes of steak met friet, moeten we toegeven dat daar weinig variatie inzit, veel vetten en weinig groenten. Daarbovenop bakken Vlamingen vaak met boter in plaats van olijfolie.”

“De conclusie is dan ook simpel: ons eten valt niet goed te rijmen met een gezond voedingspatroon. We zouden beter switchen naar de gezonde voedingsdriehoek die we kennen. Die is helemaal anders opgesteld dan het dieet dat Vlamingen standaard hebben.”

Complexer verhaal

Malfliet benadruk echter dat mensen met chronische pijn soms geholpen zijn bij een ander dieet, maar dat het eigenlijk wel om een complexer verhaal gaat dan dat: “Chronische pijn is een levensstijlprobleem. Voeding is vaak een element waaraan we kunnen werken. Als die mensen hun voeding aanpassen naar een gezond dieet gaat dat zeker een positief effect hebben.”

“Maar als ze daarnaast niet actief zijn, veel zitten en slecht slapen, gaat enkel het voedingspatroon aanpakken niet volstaan om de chronische pijn te verhelpen. Je moet wel degelijk op meerdere factoren inspelen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat voeding een belangrijk element is waarmee we zeker resultaat kunnen boeken.”

Luister naar het hele gesprek via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en Nieuwe feiten

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet