Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Worden antidepressiva in de toekomst overbodig? Wetenschappers testen ultrasoon geluid als behandeling tegen depressie

di 26 feb. - 7:55

Wetenschappers zijn er in geslaagd om met ultrasoon geluid de hersenactiviteit van apen te beïnvloeden. Als de techniek ook bij mensen werkt, zou ze in de toekomst een nieuwe, aanvullende behandeling kunnen worden bij depressie en angststoornissen.
Hoewel dit een eerste, voorzichtige stap is, willen de onderzoekers dit jaar al starten met tests op mensen.

Ultrasoon geluid of ultrageluid is geluid op zo’n hoge frequentie dat het onhoorbaar is voor mensen. Het wordt nu al dagelijks gebruikt in de medische wereld, zij het niet in de hersenen, maar wel bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen. Een echografie werkt met ultrasone geluidsgolven die zich door de buik verplaatsen en terugkaatsen op het embryo. Op die manier kan een beeld gevormd worden van de baby.

Wetenschappers van de universiteit van Oxford en Parijs hebben nu bij apen, meer bepaald bij makaken, specifieke hersengebieden blootgesteld aan ultrasoon geluid. Gedurende 40 seconden werd een serie geluidspulsen van 30 milliseconden op hen afgevuurd.

"Uit onze metingen bleek dat de activiteit van die specifieke hersengebieden veranderde", vertelt Lennart Verhagen, één van de onderzoekers van de Universiteit van Oxford in 'Nieuwe Feiten' "Ons onderzoek zit nog in een zeer vroeg stadium, maar ik kan voorzichtig zeggen dat het leek alsof we de hersenactiviteit een tijdlang hebben onderdrukt. En dat die verandering ook nog twee uur na de blootstelling bleef nawerken."

We willen bepaalde hersengebieden onderdrukken om zo depressie en angststoornissen te bestrijden

Dat is volgens de onderzoekers een eerste belangrijke stap in hun zoektocht naar een nieuwe of aanvullende behandeling tegen depressie en angststoornissen. Bij mensen met een depressie zijn bepaalde hersengebieden, zoals de amygdala, overactief. Maar ook de communicatie tussen verschillende hersengebieden is verstoord. Ultrasoon geluid zou die verstoringen tijdelijk kunnen oplossen.

"Het is positief dat ultrasoon geluid geen blijvende effecten veroorzaakt", zegt Verhagen. "We willen de hersenen niet structureel aanpassen, maar bepaalde gebieden tijdelijk onderdrukken."

Magnetische golven versus geluidsgolven

Nu al worden depressieve patiënten behandeld met een soortgelijke techniek: transcraniële magnetische stimulatie. Daarbij worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd door middel van korte magneetpulsen. Maar de magneetgolven bereiken alleen oppervlakkige hersengebieden. Dieper gelegen gebieden, zoals de amygdala, kunnen enkel bereikt worden via ultrasoon geluid.

Voor de meeste patiënten met depressie bestaat de behandeling uit een combinatie van psychotherapie en medicatie. "Maar pillen werken eigenlijk maar een klein beetje en hebben heel veel bijwerkingen. Want pillen beïnvloeden je hele hersenen en je hele lichaam", zegt Verhagen. "Wij proberen specifiek enkel de hersengebieden te beïnvloeden die zijn aangedaan. Maar nogmaals, ons onderzoek zit nog in een zeer vroeg stadium en verder onderzoek is noodzakelijk."

Beluister het gesprek met Lennart Verhaegen in 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet