Worden Franse scholen burchten?

17 december 2015
Sinds de aanslagen in Parijs verkeert Frankrijk in opperste staat van paraatheid. En het ziet er niet naar uit dat de veiligheidsmaatregelen binnenkort worden versoepeld. 
 
In haar propagandablad Dar al-Islam heeft Daesh leerkrachten en leerlingen van Frans openbare scholen - waar 'ongelovigheid' wordt onderwezen - expliciet als doelwit genoemd.
 
Parijse overheden en politiediensten hebben weken in het grootste geheime plannen uitgewerkt om lagere en middelbare scholen in de regio Île-de-France (Parijs en de voorsteden, zeg maar) veiliger te maken.
 
Dat resulteerde in een lijst met maatregelen en aanbevelingen die moeten voldoen aan 'de verwachtingen van de ouders en het lerarenkorps in zake veiligheid buiten en binnen de instellingen'. 
 
Le Parisien heeft dat veiligheidsplan kunnen inkijken. Een kleine greep: panic rooms per verdieping (of zelfs per klas), permanente ingangscontrole van leerlingen, alarmknoppen, braakvrije troebele beglazing, anti-ramkraakpalen, bewakingscamera's die in real-time worden bekeken, ouders mogen niet meer voor de schoolpoort blijven staan...
 
Dat begint wel heel sterk te lijken op het veiligheidsbeleid van luchthavens of de bankensector. Zou de publieke opinie daar achterstaan? Is dit echt wat Franse leerkrachten verwachten? Wie gaat dat betalen? 

Radio 1 Select