Worden gewone infecties weer dodelijk?

23 november 2015
Onheilsprofeten kondigen al jaren het post-antibiotisch tijdperk aan, waarin bacteriële infecties niet meer te behandelen zijn.
 
We proberen onheilsprofeten te mijden. Ze hebben een rare agenda en zijn zelden goed ingelicht. Laat staan dat ze zich zouden baseren op gedegen wetenschappelijk onderzoek.
 
Maar nu heeft het gerenommeerd medisch vakblad The Lancet een wel heel verontrustend artikel gepubliceerd. Daarin is sprake van een gemuteerde EHEC-bacterie (de gevaarlijke variant van de E.coli bacterie) die resistent is tegen colistine, een van de belangrijkste 'laatste kans'-antibiotica. 
 
En dat pal in de World Antibiotic Awareness Week (16-22 november), alsof de duivel ermee gemoeid is. 
 
Colistine is een oud antibioticum dat terug in gebruik is genomen om infecties met antibiotica-resistente bacteriën te behandelen. Daarom geldt ook de wereldwijde aanbeveling om colistine niét in de veehouderij te gebruiken. 
 
De resistente EHEC-bacterie is bij varkens én mensen aangetroffen in China, Laos en Maleisië. Dat lijkt ver van ons bed, maar deze superbacterie zou zich bijzonder vlot verspreiden, en het resistentie-gen zou ook makkelijk op andere bacteriën kunnen overgaan.
 
Benieuwd of de voorzitter van de Belgische commissie voor de coördinatie van het antibioticabeleid (BABCOC) ook zo geschrokken is van dat nieuws. Kan de pandemie worden voorkomen door van de ontwikkeling van nieuwe antibiotica een absolute prioriteit te maken? Of is dat maar uitstel van executie?
 
 
Je kan hier alvast je kennis over het gebruik van antibiotica testen. 
 
 
plaatje: EHEC-bacteriën (Getty)