Worden kinderen druk van suiker?

28 september 2018
Helpt urine tegen kwallenbeten? Komen muggen op licht af? Biologe Maartje Kouwen ontkracht allerlei biologische volkswijsheden.

Plassen over kwallenbeten. Het kan misschien geen kwaad om het eens te proberen, zou je denken, maar het verergert juist de pijn. “Vanwaar het idee precies komt, weten we niet”, aldus Maartje Kouwen, een van de schrijfsters. “Maar het werd wel eens geopperd in de populaire Amerikaanse serie Friends. Mensen willen natuurlijk iets doen tegen de pijn. Maar kwallen hebben harpoentjes in hun cellen, en die worden juist meer geactiveerd in contact met urine. Het beste wat je ertegen kan doen, is azijn.”

Muggen

Nog zo’n volksgeloof: muggen komen af op licht. “Dat klopt niet. Muggen komen af op geur en CO2, die ze al ruiken vanop zeventig meter afstand. Voordat je je raam gaat toedoen, zijn ze al lang binnen. Nachtvlinders komen wel af op licht, en dan zie je af en toe ook een mug vliegen. Vandaar het idee.”

Suiker

Van suiker, ten slotte, denken veel ouders dat het hun kinderen druk maakt. “Maar onderzoek heeft uitgewezen dat mensen dat vooral dénken. Een groep moeders, die verteld was dat hun kinderen suiker hadden gekregen, rapporteerden dat hun kind drukker was dan normaal. Maar hun kind had helemaal geen suiker gekregen.”

Maartje Kouwen ontkrachtte samen met twee andere wetenschappers nog een pak andere wijdverspreide overtuigingen in haar boek. Het is nu uit.

Herbeluister 

Lees ook