Worden we binnenkort 140?

8 januari 2018
Begin december lazen we nog in de krant dat het volgens de Israelische wetenschapper Chaim Cohen mogelijk is dat mensen 140 jaar oud zullen worden. Mooie vooruitzichten, maar hoe realistisch is het? In de Bende van Annemie legden Evert Venema en Karen Daemen het voor aan hoogleraar gerontologie Ivan Bautmans.

122 jaar

Staat er een maximale leeftijd op de mens? Hoogleraar gerontologie Ivan Bautmans is daar erg duidelijk in: "Niemand weet het." Dat betekent echter niet dat de gemiddelde leeftijd niet gestegen is. De maximale leeftijd die een mens kan bereiken is echter niet dramatisch gestegen. "Hét record is 122 jaar, dat was Jeanne-Louise Calment. Men denkt dat de leeftijd nog wel wat kan stijgen, maar dat die nooit 150 of 200 zal worden."

Voeding en lichaamsbeweging

Heeft Chaim Cohen dan ongelijk? Neen, zo blijkt: "Men gaat er van uit dat 122 de grens is als men het biologische verouderingsproces niet zal veranderen. Maar dat kan misschien wel. Veroudering ontstaat namelijk wanneer cellen zichzelf niet meer kunnen repareren. Maar naar mijn mening kan je dat wel tegengaan." 

Volgens Bautmans zal men moeten proberen vermijden dat celschade optreedt tijdens het ouder worden of zal men moeten proberen het reparatiesysteem van de cel weerbaarder te maken. "Dat kan door voeding en lichaamsbeweging. Als je rond je 40 regelmatig aan lichaamsbeweging doet, dan ligt de kans op overlijden één derde lager dan bij iemand die niet beweegt. De kans op dementie ligt ook één derde lager."

 

 

Radio 1 Select