Wordt 2015 een wijnjaar voor de geschiedenisboeken?

30 september 2015
'Dit jaar hebben de hoge temperaturen en een historisch aantal uren zon ervoor gezorgd dat de omstandigheden in de Beaujolais nagenoeg perfect waren. Mede door de korte regens in augustus, hebben de druiven in uitstekende omstandigheden kunnen rijpen.' In het Frans klinkt dat zo mogelijk nog aanlokkelijker.
 
Zelfde verhaal voor de champagnestreek: 'Het is niet gebruikelijk om voor de eerste proeverijen in februari al prognoses te maken, maar de champagnemakers zijn het er toch al over eens dat 2015 een uitzonderlijk jaar wordt. De productie van 2015 zou wel eens vergelijkbaar kunnen zijn met die van het uitzonderlijke jaar 1947, hét referentiejaar in de Champagne'.
 
En de Bordeauxstreek doet niet onder. De oogst van de druiven voor de rode wijn is zo goed als binnen, en de wijnmakers verheugen zich in een 'magnifieke oogste' en op een 'schitterend millésime'. 'Het sap is haast zwart na twaalf uur maceratie, ik heb dat nooit eerder gezien' getuigt de eigenaar van het wijnhuis Neipperg. 'We kunnen nu al zeggen dat 2015 een uitzonderlijk jaar wordt'.
 
Benieuwd of onze favoriete wijnkenner ook de superlatieven bovenhaalt voor wijn die nog gemaakt moet worden.

Radio 1 Select