Wordt afluisterschandaal Merkels zwanezang?

20 mei 2015

Duitsland is in de ban van de zogenoemde BND-affaire. De Bundesnachrichtendienst (BND) zou in opdracht van de NSA - en met de hulp van Deutsche Telekom - massaal Duitse burgers, Europese politici en bedrijven bespioneerd hebben.

Volgens een parlementaire onderzoekscommissie heeft de BND vanaf 2008 'vrijwel zeker' systematisch het internetverkeer getapt via een van de grootste communicatieknooppunt ter wereld, De-Cix in Frankfurt.

Gisteren onthulde de Oostenrijkse politicus Peter Pilz (Die Grünen) dat de BDN/NSA 100 glasvezelverbindingen aftapte, van en naar 31 landen.

Volgens onze man in Berlijn - die in het bezit is van Pilz' bewijsmateriaal - kunnen de politieke gevolgen van dit spionnageverhaal niet uitblijven.

Het mag u niet verbazen dat de oppositie hard van leer trekt. 'Als de kanselier niet voor volledige opheldering zorgt, kan deze affaire even groot worden als destijds Watergate in de VS’, waarschuwde de voorzitter van oppositiepartij FDP. En u weet wie er toen is afgetreden.

Maar ook binnen de regering Merkel rommelt het flink. De sociaal-democraten van de SPD willen volledige openheid van zaken en eisen dat de lijsten met de aftapgegevens openbaar worden gemaakt. CDU en CSU zijn daar fel tegen. Volgens CDU-vicevoorzitter Armin Latschet brengt coalitiegenoot SPD de nationale veiligheid in gevaar door de strijd tegen het terrorisme te belemmeren.

 

Plaatje: de Duitse Piratenpartij voegde in dit berband een herkenbaar figuurtje toe aan de 'ziet geen kwaad, hoort geen kwaad en spreekt geen kwaad'-aapjes.