Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Wordt de job van poetshulpen onderschat? "Een beetje meer respect is niet misplaatst"

wo 8 jan. - 10:57

Zowat 1.000 poetshulpen die met dienstencheques worden betaald, zijn woensdag niet aan de slag gegaan. Ze vragen een loonsverhoging van 1,1 procent bovenop de index. "Een peulschil", noemen ze dat zelf, als je weet hoe zwaar de job is. In dat laatste argument worden ze gesteund door artsen.
© Pixabay

Voor de werkgevers in de dienstenchequesector is de loonsverhoging geen optie, omdat de marges er al krap zijn. Toch is die 1,1 procent extra geen onredelijke vraag, zeggen verschillende poetshulpen aan VRT NWS. "Dat klein beetje meer respect voor wat wij doen, is niet misplaatst." Want, zo klinkt het haast in koor, "we hebben een zware job, zowel fysiek als mentaal".

Dat bevestigt ook Sonja Van Hoof (51) in 'De Wereld Vandaag'. Zij is nu een dik jaar aan de slag als poetshulp en zegt dat ze het zeker in het begin erg zwaar had. "Die mensen eisten te veel van mij. Dan heeft het bedrijf voor andere klanten gezorgd en was het beter."

De klanten die veel verwachten van hun poetshulp hebben vaak niet eens het juiste poetsmateriaal voorhanden. "Dat alleen al zou het werk makkelijker maken. Bedrijven zouden klanten meer kunnen inlichten over het juiste materiaal en eventueel zelf pakketten kunnen aanbieden."

"De sfeer in de dienstenchequesector wordt heel hard bepaald door de klanten", voegt huishoudhulp Isaura Van De Putte toe. "Je kan daar heel veel geluk mee hebben, maar ook veel pech." Van Hoof wil daarom vooral dat de dienstenchequebedrijven hun klanten vertellen "dat de meeste poetsdames of -heren daar echt zijn om te werken en dus ook echt wel hun best doen".

Onderschat

De huishoudhulpen krijgen in hun argumenten steun van verschillende huisartsen en arbeidsgeneesheren. Weerwerk, een organisatie van artsen en vakbondsmensen rond arbeid en gezondheid, schreef vorige maand al een open brief over de situatie van poetshulpen.

Bij een bepaalde belasting, bijvoorbeeld van de pezen, zijn rustpauzes enorm belangrijk om te recuperen. Als je die pauzes wegknipt, recupereer je niet en krijg je ontstekingen

— Arbeidsgeneesheer Brecht Verbrugghe

Brecht Verbrugghe, ook lid van Weerwerk, denkt dat de job van huishoudhulpen onderschat wordt. De sector kent dan ook veel uitval. "Bij een zware job spelen factoren mee als werkdruk en arbeidsorganisatie en bij poetsvrouwen ook: arbeidsomstandigheden. Ze moeten vaak de dezelfde bewegingen doen - trappen op en af, dingen uitwringen, moeilijke houdingen. Hoe vaak je dat moet doen, is belangrijk."

Hij treedt de poetsvrouwen bij dat ze zelf meer controle over uren en rusttijden moeten kunnen krijgen. "Bij een bepaalde belasting, bijvoorbeeld van de pezen, zijn rustpauzes enorm belangrijk om te recuperen. Als je die pauzes wegknipt, recupereer je niet en krijg je ontstekingen."

Beluister het gesprek met Sonja Van Hoof en Brecht Verbrugghe via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet