Wordt dit het nieuwe Doel?

4 februari 2018
Klein Rusland is een wijk in Zelzate die dreigt te worden gesloopt door de uitbreiding van de Gentse haven. Journalist Kristof Vereecke groeide op in de wijk. Voor het te laat is, bundelde hij verhalen uit de wijk in een boek. "We mogen die mooie verhalen niet verloren laten gaan."

In het boek Klein Rusland bundelt journalist Kristof Vereecke verhalen uit de wijk waarin hij opgroeide. "In de jaren zeventig en tachtig was het een fantastische wijk waar iedere dag de tapkranen open stonden. Kinderen speelden er op straat. Maar vandaag staan vijftig à zestig huizen er leeg." 

Zeesluis

Dat heeft alles te maken met de uitbreiding van de Gentse haven. "Het is dus zeer realistisch dat de wijk zal worden gesloopt. Vlaanderen investeert in een nieuwe zeesluis in Terneuzen, maar de tunnel van Zelzate is niet diep genoeg. Dus moet een nieuwe tunnel worden gegraven en het nieuwe tracé loopt door Klein Rusland."

Alleen het er nog steeds geen duidelijkheid. "Ernaast ligt nog dure industriegrond, dus er is nog geen knoop doorgehakt."

Huisvestingsmaatschappijen en lokale besturen investeren amper in de wijk. Alles wat leeg komt te staan, blijft dat ook

Daardoor verloedert de wijk zienderogen. "Huisvestingsmaatschappijen en lokale besturen investeren amper in de wijk. Alles wat leeg komt te staan, blijft dat ook." 

Vereecke ging uiteindelijk deur aan deur om zoveel mogelijk verhalen uit de buurt op te tekenen. "We mogen al die mooie verhalen niet verloren laten gaan."

Volkse kermissen

Op deze manier wil Vereecke de bevoegde ministers oproepen om voor duidelijkheid te zorgen. "Zodat de mensen morgen tenminste weten waar ze aan toe zijn."

Vandaag wordt nog over het bezoek van Tina Turner gesproken alsof het de maanlanding was

Door het boek, voelt hij dat de wijk weer begint te leven. Daarom hoopt Vereecke later dit jaar een echte volkse kermis te organiseren, waar vele bewoners hem over vertelde. Tina Turner trad er zelfs ooit op. "Vandaag wordt nog over gesproken alsof het de maanlanding was."

Meer nog: "Zelfs jongere generaties spreken er nog over alsof ze er zelf bij waren. Het is de trots die er nog in zit, als Tina Turner kwam, moet het hier wel goed geweest zijn. Dat gevoel willen de Kleine Russen wel terug."

Lees ook

Radio 1 Select