Wordt Newt Gingrich de eerste Republikeinse presidentskandidaat?

3 maart 2011

We hadden het er twee weken geleden al over : de Amerikaanse politiek beleeft zware tijden. Het begrotingsdebat krijgt Arabische allures , politici uit Wisconsin vluchten de grenzen over en de overheid zal misschien de deuren moeten sluiten.

Zo'n government shutdown was in 1995 al eens gebeurd, vertelde Michiel Vos. Toen was zelfs een 25 uur durende vlucht niet genoeg om een consensus te vinden in de uiteenlopende besparingsvisies van president Bill Clinton en de Republikeinse leider Newt Gingrich. De harde standpunten van Gingrich tijdens de begrotingsdebatten kwamen voort uit "Republikeinse revolutie" (1994). Toen konden de Republikeinen voor het eerst in 40 jaar de Democratische meerderheid breken.

Beide partijen hielden toen het been stijf, en de overheid moest op 14 november 1995 de deuren sluiten. De Republikeinse partij moest dat bij de verkiezingen van 1998 met een zware nederlaag bekopen, waarna Gingrich zich terugtrok en politiek commentator werd op Fox news.

En kijk nu, als er opnieuw hoog spel wordt gespeeld in de begrotingsdebatten, duikt ook Newt Gingrich terug op in de politieke arena. Gisteren raakte bekend dat Fox News het contract van Newth Gingrich (en dat van Rick Santorum) opzegt. Dat voedde in de Amerikaanse media de speculaties over de presidentsambities van Gingrich. Vannacht zou hij die bevestigen, zie ook de site newtexplore2012.com met 'Donate Today!'-button.

Enfin, laten we maar aannemen dat de eerste republikeinse presidentskandidaat zich geout heeft.