Wordt uitvinder Peter Madsen vandaag veroordeeld voor moord op journalist Kim Wall?

25 april 2018
In Kopenhagen valt vandaag het doek over het proces rond het mysterieuze overlijden van journaliste Kim Wall op de duikboot van uitvinder Peter Madsen. Rond 13 uur is het vonnis bekend. Het proces is zowel binnen als buiten Denemarken op de voet gevolgd. Of Madsen schuldig wordt gevonden aan moord op Wall, valt af te wachten. "Want haar doodsoorzaak is nog altijd niet bekend", zegt correspondent Dirk Evers in "De Ochtend"

Hoe is het proces verlopen?

"Vandaag is de 12e en laatste rechtsdag. Het proces is hier druk gevolgd. Omstreeks de middag krijgt Peter Madsen zijn vonnis te horen", vertelt Evers. "Je kan wel zeggen dat we hier niet bepaald bespaard zijn gebleven van details. Er zijn tal van verklaringen uit de doeken gedaan, en er zijn maar liefst 37 getuigen opgeroepen. En toch is het niet duidelijk wat de rechter en zijn lekenrechters zullen beslissen."

Welke straf riskeert Peter Madsen?

"De openbaar aanklager is duidelijk: hij pleit schuldig voor moord en onzedige omgang met lijken. De straf die daarbij hoort, is levenslang, wat neerkomt op een gevangenisstraf van 12 jaar, al is internering ook een mogelijkheid, als Madsen wordt beschouwd als een gevaar voor zijn medemens", aldus Evers. "Gezien zijn afwijkende seksuele voorkeuren is het goed mogelijk dat hij geen klassieke gevangenisstraf krijgt."

Uit het onderzoek is gebleven dat Madsen in de dagen voor Walls verdwijning intensief heeft gezocht naar online beelden van gruwelijke terechtstellingen van vrouwen, en extreme porno. "Zijn gedrag kan je bezwaarlijk normaal noemen. Hij heeft verschillende vrouwen proberen meelokken aan boord van zijn duikboot. Kim Wall was de eerste die heeft toegezegd, om een reportage te kunnen maken over de bekende Deen. Met alle gevolgen van dien."

Wat er aan boord van de duikboot precies gebeurd is, blijft onduidelijk.

Wat is er bekend over de dood van Kim Wall?

"De precieze doodsoorzaak van Kim Wall is onduidelijk. Niemand weet wat er zich aan boord van de duikboot heeft afgespeeld", zegt Evers. "Madsen beweert dat Wall om het leven is gekomen door een ongeluk. Ze zou gestikt zijn in de uitlaatgassen van de duikboot. Maar dat is intussen al zijn derde verklaring over haar dood. Zijn eerste twee versies heeft hij telkens noodgedwongen moeten bijsturen, als de speurders met nieuwe elementen op de proppen kwamen. Het stoffelijk overschot van Wall is in verschillende delen teruggevonden. En Madsen ontkent niet dat hij haar in stukken heeft gesneden."

Wat pleit de verdediging van Peter Madsen?

"Een levenslange gevangenisstraf lijkt even plausibel als een alternatieve opsluiting. Volgens de dokters vertoont Madsen psychopatische trekken en is hij een pathologische leugenaar, die kan hervallen. Ook zijn sterk afwijkende seksualiteitsbeleving zou een argument kunnen zijn voor een alternatieve straf. Zijn verdediging pleit in elk geval resoluut de vrijspraak, omdat de doodsoorzaak van Kim Wall onbekend is", meent Evers.

Madsen heeft al zes maanden in voorhechtenis gezeten en kan meteen vrijkomen.

Madsens verdediging heeft al benadrukt dat het opzoeken van bepaalde video's op zich geen misdrijf is. "Zij vinden dat alle argumenten van de openbare aanklager in het niets vallen, omdat niemand weet hoe Kim Wall is gestorven. Zijn online gedrag alleen vormt geen bewijs. Madsens verdediging pleit wel schuldig voor het in stukken snijden van Walls lijk, en voor het overtreden van de vaarregels op zee", zegt Evers. "Madsen is bewust van de radar verdwenen, en heeft daarbij alle lichten gedoofd. Op die feiten staat een gevangenisstraf van zes maanden. Die heeft Madsen in voorhechtenis al uitgezeten, dus in dat geval zou hij kunnen vrijkomen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'