Wormen helpen tegen astma en hooikoorts

10 juli 2020
©Sean Thomas (Via Unsplash.com)
Wormen in je darmen. Het klinkt vies en ongezond, maar misschien zijn ze zo slecht nog niet. Wormen zouden namelijk helpen tegen astma, hooikoorts en andere allergieën.

Voor alle duidelijkheid: een gezonde mens heeft geen wormen in zijn lichaam. “Als je bij de gemiddelde Belgische bevolking in de darmen kijkt, vind je geen wormen terug”, vertelt Steven Vandenbroucke van het Tropisch Instituut in ‘Aperitivo’. “Maar de darmen van kinderen in Afrika zitten meestal vol wormen.”

Invloed op immuunsysteem

Wat is dan het verband met astma? “Er zijn effectief gegevens dat astma niet veel aanwezig is in landen waar worminfecties veel voorkomen”, zegt Vandenbroucke. “Wormen zouden een bepaalde invloed op ons immuunsysteem uitoefenen. Astma is een soort auto-immuunziekte waarbij ons eigen afweersysteem onze eigen luchtwegen gaat aanvallen. Door die wormen gaat ons afweersysteem zijn pijlen niet op de longen richten, maar op de wormen. Op die manier hebben mensen in landen waar die wormen vaak voorkomen minder klachten van astma.”

“Maar astma heeft daar zeker geen monopolie op”, benadrukt Vandenbroucke. “Wormen zouden ook beschermen tegen de ziekte van Crohn of andere aandoeningen waarbij veel ontsteking is in de darm. Er zijn zelfs experimenten gebeurd waarbij wormen ingebracht worden in de darmen van mensen met zo’n ziekten. Die mensen zouden dan minder klachten hebben.”

Het is natuurlijk niet te bedoeling dat iedereen met een auto-immuunziekte aan een potje met parasitaire wormen probeert te geraken. “Er is eerder een correlatie. We weten dat ons immuunsysteem zijn pijlen dan op de wormen richt en niet op ons eigen lichaam. Maar om onze gezonde bevolking aan wormen bloot te stellen, daar ga ik geen pleidooi voor houden.”

Herbeluister het gesprek in 'Aperitivo' via Radio 1 Select.

Lees ook: