Wouter Beke: "Als je geloofwaardigheid wordt aangetast, moet je daar conclusies aan verbinden"

29 december 2017
CD&V-partijvoorzitter suggereert dat het goed zou zijn mocht staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontslag nemen. "In het verleden hebben CD&V-ministers ontslag genomen toen de schijn ontstond dat ze gelogen hadden, ook al was dat niet zo", aldus Beke in "De ochtend" op Radio 1. "Maar dat is een kwestie van persoonlijke deontologie."

Er zijn een aantal dingen gebeurd die toch zelden gezien zijn", aldus Wouter Beke. "Wanneer verklaringen worden afgelegd in het parlement die niet conform de waarheid zijn, waarbij een aantal dingen worden verhuld, om dan te zeggen: "het is een communicatielijn die wordt aangehouden", is dat toch wel een probleem", vindt Beke.

Francken had verklaard dat er "sowieso geen repatriëringen naar Soedan gepland stonden" nadat getuigenissen opdoken van Soedanezen die zeggen dat ze mishandeld zijn nadat ze door ons land werden gerepatrieerd.

Maar de verklaringen van Francken waren niet juist: er stond wel degelijk een vlucht gepland en Francken had die laten annuleren. Later verklaarde Francken dat hij "de communicatielijn heeft aangehouden om geen aanzuigeffect te creëren".

"Het is een kwestie van persoonlijke deontologie", aldus Beke. Hij verwijst naar CD&V'ers Yves Leterme en Jo Vandeurzen die in 2008 ontslag namen omdat er twijfels waren over hun optreden in het Fortis-dossier. "Achteraf bleek dat ze alles correct gedaan hebben", zegt Beke daarover. "Maar je geloofwaardigheid is je belangrijkste goed. Als die wordt aangetast moet je daar als politicus conclusies aan verbinden."

Vraagt Beke hiermee het ontslag van Francken? "Ik zeg alleen maar dat mensen hun eigen conclusies moeten trekken en dat het een kwestie van persoonlijke deontologie is", aldus Beke.

Bron: vrtnws.be