Wouter Beke: "CD&V afgetekend grootste partij op lokale niveau, in Antwerpen kiem gelegd"

15 oktober 2018
© Radio 1
Wouter Beke, CD&V-voorzitter, is tevreden dat zijn partij bij deze verkiezingen nog steeds afgetekend de grootste partij is op het lokale niveau. Hij geeft wel toe dat het resultaat in de steden wisselend is. De nederlaag van Kris Peeters in Antwerpen legt hij uit als "een kiem die gelegd is om de christendemocratie weer op de been te brengen".

In Leopoldsburg was Wouter Beke burgemeester en hij blijft dat ook. "CD&V en SP.A winnen er elk een zetel. We gaan het bestuur van de voorbije 6 jaar verderzetten en ik blijf burgemeester", zegt hij in 'De Ochtend'.

In de provincie Limburg grijpt een Zweedse coalitie de macht. "Wij zijn afgetekend de grootste partij in Limburg en West-Vlaanderen. Ik heb in Limburg het initiatief genomen om met Open VLD en N-VA een stevige meerderheid te maken voor Limburg."

In 1 op de 2 gemeentes in Limburg is CD&V de grootste partij. "Wij verstevigen het aantal absolute meerderheden. Wij nemen steden als Beringen en Lommel in, we behouden Genk, met een stevig resultaat van Wim Dries. Maar het is inderdaad zo dat we het burgemeesterschap in Hasselt niet hebben weten te verzilveren. Het was helemaal mooi geweest als we dat ook hadden kunnen leveren, maar de kiezer heeft gesproken en daar wordt het een coalitie met N-VA, SP.A en Open VLD."

"Afgetekend grootste op lokale niveau, in steden resultaat wisselend"

In de grote steden lijkt het moeilijker te blijven voor CD&V om de kiezer te overtuigen, al wil Beke dat niet meteen gezegd hebben. "Wij zijn afgetekend de grootste partij op het lokale niveau, we bevestigen ons als die lokale volkspartij, de andere partijen blijven ver achter ons. Wij zijn in 120 gemeenten in Vlaanderen de grootste partij, de N-VA in 52 gemeenten, Open VLD in 34 en de SP.A in 4. Dat was ook onze uitdaging voor deze verkiezingen."

"In steden is het resultaat wisselend", geeft Beke uiteindelijk toe. "In Brugge zetten we wel een stevig resultaat neer en hebben we opnieuw het burgemeesterschap (met Dirk De fauw, nvdr), in Genk zijn we ook afgetekend de grootste (Wim Dries) en in Roeselare (Kris Declercq) wordt er ook een monsterscore neergezet."

"Antwerpen was een ontzettend moeilijke uitdaging"

De nederlaag in Antwerpen probeert Beke om te buigen tot iets positiefs. "Antwerpen was een ontzettend moeilijke uitdaging. De nieuwe generatie staat er wel. Zoals Kris Peeters zelf gezegd heeft, het resultaat is niet bijzonder schitterend, maar de kiemen zijn wel gelegd om de christendemocratie in Antwerpen weer op de been te brengen. De Antwerpse strijd is een moeilijke strijd geweest, misschien ging het er in campagne te veel over, het ging ook meer over personen dan over inhoud."

Beluister het interview in 'De Ochtend':