Wouter Beke gaat voor het inlegvelletje: “CD&V staat open voor extra verklaring bij VN-migratiepact”

3 december 2018
© Radio 1
CD&V houdt vol dat België het VN-migratiepact moet ondertekenen, maar als het van partijvoorzitter Wouter Beke afhangt, kan dat gerust met een zogenoemd inlegvelletje. Beke vindt het nog altijd opmerkelijk dat regeringspartner N-VA na twee onderhandelen plots aan de noodrem trekt. “Dat er bijkomende vragen zijn, daar heb ik alle begrip voor. Daarom kan er vanuit ons land een bijkomende verklaring komen. Daar staan wij absoluut open voor”, zei Beke in 'De Ochtend'.

De ondertekening van het VN-migratiepact hangt als een zwaard van Damocles boven de regering-Michel. Als de verschillende regeringspartijen binnen dit en een week niet samen beslist hebben of premier Charles Michel (MR) het pact al dan niet zal ondertekenen in Marrakech, dreigt er een diepe regeringscrisis.

“Het is nu aan de premier om daar een oplossing voor te zoeken”, zegt Wouter Beke, die aanstuurt op een compromis. “Wij zijn absoluut bereid om constructief die oplossing mee te bieden, want ik denk dat niemand erbij gebaat is bij een regeringscrisis.”

De oplossing die Beke naar voor schuift, is een zogenoemd inlegvelletje toevoegen aan de ondertekening van het pact, zoals bijvoorbeeld Nederland heeft gedaan. Zo’n inlegvelletje is een bijgevoegde verklaring van de regering waarin de regering voorbehoud houdt bij bepaalde punten uit het pact.

“Niet-bindend”

Beke blijft wel achter het pact an sich staan, omdat er volgens hem in wordt afgesproken om wereldwijd samen te werken rond migratie. Hij houdt evenwel vol dat het niet bindend is. “Het geeft migranten geen nieuwe rechten en legt geen nieuwe plichten op aan ons land.”

Critici beamen dat er niet meteen nieuwe plichten worden opgelegd, maar waarschuwen ervoor dat dit op lange termijn wel het geval kan zijn, omdat met het migratiepact een nieuwe marsrichting wordt gekozen naar een wereld waar migratie gewenst is.

“Dat er bijkomende vragen zijn, is te begrijpen. Andere landen hebben daarom al bijkomende verklaringen afgelegd. In Duitsland is een resolutie gestemd. In Nederland is een bijkomende tekst naar voren gekomen. En ook Europa heeft een bijkomende verklaring op tafel gelegd, om te zeggen dat de verklaring geen bindend karakter heeft.”

Noodrem

Beke begrijpt de kritiek dus, maar hij kan weinig begrip opbrengen voor de bocht die de N-VA de afgelopen weken heeft genomen. Hij herinnert eraan dat de tekst tot stand is gekomen na de migratiecrisis van 2015 en dat ook N-VA’ers Jan Jambon en Theo Francken (beiden N-VA) er mee over onderhandeld hebben.

“Het is opmerkelijk dat men na twee jaar onderhandelen plots aan de noodrem trekt en het geweer van schouder wil veranderen (...) En ik denk dat we op de terechte zorgen van vele mensen een antwoord moeten geven, en niemand in de regering een tekst wil tekenen die alle deuren voor asiel en open zet. De fundamentele vraag is hoe we mensen in oorlogsnood kunnen helpen en tegelijk streng zijn voor wie er misbruik van wil maken.”

Beluister het interview met Wouter Beke:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend

Lees ook: