Wouter Beke over vak mens en samenleving: “Eigenlijk zou katholiek onderwijs een grote merci moeten krijgen”

10 september 2018
© Radio 1
Het katholiek onderwijs moet een “merci” krijgen nu het een nieuw vak “mens en samenleving” inricht, in plaats van een “randdiscussie te voeren over welk uur moet sneuvelen”. Dat zegt Wouter Beke, voorzitter van CD&V, in 'De Ochtend'.

Het katholiek onderwijs kreeg de voorbije twee weken veel kritiek omdat het een nieuw vak “mens en samenleving” wil invoeren, dat burgerzin en mediawijsheid moet bijbrengen. “Ik heb een aanval gezien op het katholiek onderwijs”, zegt Beke zelfs. De kritiek gaat niet in hoofdzaak over het vak op zich, maar over het uur Nederlands dat door het vak uit het vaste lessenpakket verdwijnt. Volgens critici zal de Nederlandse taalvaardigheid alleen nog maar meer afnemen.

“Jongeren weerbaar maken”

Wouter Beke verdedigt deze ochtend de keuze van het katholiek onderwijs. Opvallend, hij verwijst daarbij naar ophefmakende “Pano”-reportage over Schild & Vrienden vorige week. “Wat we vorige week gezien hebben, onder andere met die ‘Pano’-reportage, is dat jongeren weerbaar gemaakt moeten worden”, gelooft Beke.

“Ze zijn vandaag ontvankelijk voor boodschappen die hen op het slechte pad kunnen brengen.” Volgens Beke worden jongeren zowel verleid door links radicalisme, als rechts extremisme. Een vak burgerzin kan dan helpen, gelooft hij. De discussie over welk uur uit het lessenpakket moet verdwijnen, vindt hij bijkomstig. “Dan krijg je zo’n randdiscussie over welk uur moet sneuvelen of niet. Eigenlijk zou het katholiek onderwijs een grote merci moeten krijgen.”

Volgens Beke staat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) ook niet te dicht bij de katholieke koepel. Dat was vorige week nochtans de kritiek van N-VA. Hij maakt van het interview deze ochtend meteen gebruik om alle verdiensten van Crevits nog eens in de verf te zetten. 

Antwoord op N-VA?

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat Beke vorige week een opinietekst publiceerde op zijn site, waarin hij suggereert dat het taalgebruik van sommige “populaire politici” een beweging als Schild & Vrienden in de hand werkt. Velen lazen daarin een subtiele kritiek op N-VA, al ontkende Beke zelf dat hij één partij viseerde.

Net die N-VA kondigde vorige week aan dat ze de nieuwe minister van Onderwijs wil leveren na de verkiezingen in mei. Voorzitter Bart De Wever zei dat heel duidelijk. Beke lijkt N-VA nu van antwoord te dienen. “Maar ik vrees dat de N-VA daar niet mee overtuigd zal zijn”, analyseert Ivan De Vadder. “Theo Francken heeft vrijdag in De Afspraak op Vrijdag duidelijk gemaakt dat de katholieke koepel, wat de N-VA betreft, wat de koers is kwijtgeraakt.”

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Bekijk het gesprek met Wouter Beke: