"Wouter Beke in tranen in pyjama is het meest troosteloze dat ik me kan voorstellen"

14 april 2020
Ook Bas Birker zit in zijn kot. En dan gebeurt het wel eens dat je de televisie aanzet en nodeloos begint te zappen en bij 'Blokken' terechtkomt. Het zette Bas aan het denken.

Liefste landgenoten,

Soms branden televisiebeelden direct in op je netvlies. Gisteren was zo’n moment. Net na etenstijd zat ik samen met mijn symptoomvrije huisgenoot in de leeftijdscategorie 18 tot 65 en onze symptoomvrije huisgenoot jonger dan 12 jaar in de zetel. Begin maart heetten zij nog mijn lief en mijn dochter, maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. In huize Birker is iedereen een patiënt tot het tegendeel is bewezen.

We zapten langs één en ik wilde dat we dat niet hadden gedaan. Dan waren er kleuterogen bespaard gebleven van de drummer van De Kreuners die quizt met twee televisieschermen. Ik weet dat de Vlaming houdt van vastigheid, maar het maken van 'Blokken' lijkt me geen essentiële verplaatsing, tenzij voor de omzet van Ben Crabbé BVBA. De huidige situatie dwingt ons tot creatieve oplossingen. Dus in plaats van kandidaten naar de volledig uitgeruste studio in Vilvoorde te laten komen, en ze zonder publiek te laten quizzen, stuurde de VRT techniekers met spelcomputers en camera’s naar de kandidaten thuis. Ik ben geen wiskundige, maar per saldo lijken me dat precies evenveel niet-essentiële verplaatsingen over exact dezelfde route, maar dan in omgekeerde volgorde.

Dat we nood hadden aan een virusvrij vragenvuur werd duidelijk toen minister Wouter Beke vorige week op mocht blijven van zijn mama en niet begreep waarom Ben Crabbé nog handen mocht schudden, terwijl Wouter zelf op woensdagmiddag niet meer bij de bomma mocht gaan spelen. Het beeld van Beke in tranen in pyjama is het meest troosteloze dat ik me kan voorstellen. Na Ben Crabbé die vragen stelt aan monitors. Er zijn mensen die televisie kijken om op de hoogte te blijven van de actualiteit en er zijn mensen die kijken om eraan te ontsnappen. Het doelpubliek van Blokken behoort tot die tweede groep. Een quiz is een quiz, zoals een soap een soap is en een werkende regering een werkende regering: fictie.

Over een paar weken zijn de afleveringen van ‘Thuis’ op. Het geeft de VRT een keuze. Ze kunnen het tot september vervangen door herhalingen van 'De Kampioenen', maar ze kunnen ook in allerijl nieuwe opnemen die de actualiteit naadloos volgen. Dat kan zonder regels te schenden, want alle personages zitten gewoon in hun kot nadat Waldek uit Polen een mysterieus virus heeft meegenomen. Dokter Ann doet telefonische triage en Simonneke zit te wenen omdat Frank de hele dag niks anders doet dan bier drinken en online vloeken op de overheid. Uiteindelijk sterven alle huisgenoten ouder dan 60 op een plek waar de camera’s helaas niet bij konden komen omdat er een tekort is aan testen en beschermingsmiddelen. "Zo zie je maar”, zal de Vlaams minister van welzijn met een bakje chips tegen de webcam zeggen. “Nergens beter dan thuis.”

Beluister het middagjournaal van Bas Birker:

Lees ook: