Wouter Beke: "Voorkomen is beter dan genezen"

15 september 2016
Nadat de N-VA dit weekend op de proppen kwam met een veiligheidsplan, is nu ook CD&V met een eigen plan gekomen. Een zogenaamde integrale aanpak van de terreurdreiging met als titel "De ketting is zo sterk als de zwakste schakel". Ruth Joos sprak er over met voorzitter Wouter Beke.

Preventie werkt

Met het plan wil CD&V vooral focussen op twee verschillende pijlers: preventie en repressie. En daarbij wil Beke de nadruk leggen op die eerste poot. "Want", zegt Beke,

voorkomen is beter dan genezen.

Sociopreventie is voor CD&V een belangrijk luik van hun plan: 

"De vraag die we ons moeten stellen is: hoe komt het dat mensen kunnen radicaliseren, in de misdaad terecht komen, etc...? Ook informatie moet veel beter kunnen doorstromen."

Burgerinformanten?

Om de maatschappij veiliger te maken, moet iedereen mee, van het laagste tot het hoogste niveau. Op dat meest bassale niveau vinden we ook burgerinfiltranten terug bij CD&V: 

"We willen kijken of het mogelijk is. Maar in het verleden zijn er veel precedenten die toch oproepen tot terughoudendheid."

Volgens Beke is het wel belangrijk dat gevoelige informatie sneller door kan gespeeld worden, ook door mensen die die informatie beroepsmatig verkrijgen:

"Dat kan gaan van artsen, tot mensen die in het onderwijs actief zijn." 

1 Brusselse politiezone

En wat met die geïntegreerde Brusselse politiezone? 

"We vinden dat die er moet komen. In Limburg hebben enkele politiezones de handen in elkaar geslagen, daar lukt het wel. Een geïntegreerde politiezone hoeft niet ver van de mensen te staan."

 

Beluister het hele interview hieronder: