Wouter De Vriendt: "Stadslijst moet een geste doen in Oostende"

17 oktober 2018
© Radio 1
In Oostende lijkt Groen de sleutel in handen te hebben voor de coalitievorming. De Open VLD van Bart Tommelein wil een coalitie zonder de Stadslijst van Johan Vande Lanotte, met Open VLD, CD&V, N-VA en Groen. Wouter De Vriendt, kopstuk van Groen in Oostende, ziet meer heil in een paarsgroene coalitie, met de socialisten dus. "Maar Johan Vande Lanotte moet wel uit zijn schulp komen. Objectief gezien is Tommelein de winnaar van de verkiezingen en mag hij burgemeester worden."

De Stadslijst van huidig burgemeester Johan Vande Lanotte verloor zondag een dikke 9 procent, maar blijft wel de grootste partij, met 2 zetels meer dan de Open VLD van Bart Tommelein. Die Open VLD steeg met 6 procent van de stemmen en is nu de tweede partij in de stad. Tommelein haalde ook meer voorkeurstemmen dan Vande Lanotte. Zowel de Stadslijst als Open VLD wil een coalitie vormen en de burgemeester leveren.

Bart Tommelein wil een coalitie zonder de Stadslijst, en daarvoor heeft hij Open VLD, CD&V, Groen en N-VA nodig. Gisteren startten Open VLD en CD&V de gesprekken op. Vandaag praten Open VLD en CD&V met N-VA, morgen met Groen. En die laatsten lijken de sleutel in handen te hebben.

Groen-kopstuk Wouter De Vriendt wil liever een paarse coalitie, met socialisten, en zonder de N-VA. "Wij denken dat we de problemen in Oostende het best kunnen aanpakken met een vernieuwende, progressieve coalitie, en als je kijkt naar de verkiezingsuitslag, is dat een paarsgroene coalitie waar Tommelein de burgemeester van kan zijn", herhaalt hij in 'De Ochtend'.

"Ik ga morgen met hem spreken en hem proberen te overtuigen van die paarsgroene coalitie."

"Vande Lanotte moet uit zijn schulp komen"

Wouter De Vriendt richt zich ook tot de Stadslijst en huidig burgemeester Johan Vande Lanotte om die paarsgroene coalitie mogelijk te maken. "Bart Tommelein komt objectief gezien overduidelijk als winnaar uit de verkiezingen, hij moet burgemeester worden, dat hebben wij de avond van de verkiezingen al gezegd. Ik heb zo'n signaal nog niet gekregen van de Stadslijst. Wij vragen een geste van de Stadslijst."

"Johan Vande Lanotte moet uit zijn schulp komen en een signaal van vernieuwing geven. Hij moet het initiatief en de leiding van die paarsgroene coalitie in handen van Bart Tommelein leggen. Alleen zo kunnen wij hem over de streep halen, alleen zo is een paarsgroene coalitie mogelijk."

Groen wil de meest stabiele coalitie voor de stad en vreest dat dat met de N-VA niet mogelijk is. "We vrezen dat wij ons programma onmogelijk kunnen realiseren. Een van de grootste uitdagingen in onze stad is bijvoorbeeld samenleven. We hebben daar een positief verbindend antwoord voor nodig. In de campagne en daarvoor hebben wij bij hen toch een aantal zaken gezien die minder positief zijn."

Beluister het interview met Wouter De Vriendt:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'