Wouter Deprez: “Deze voorstelling is een soort liefdesverklaring geworden”

5 oktober 2016
Cabaretier Wouter Deprez heeft een boek én een muzikale voorleesvoorstelling klaar: "Bloemen Bijen & Borstbollen." Over de liefde voor zijn tuin, zijn bijen en over de borstkanker van zijn vrouw. “Het is een soort liefdesverklaring geworden”, zegt hij in De Ochtend.

Sinds twee jaar heeft W.D. uit G. verplicht een tuin. Het begon als een gearrangeerd huwelijk, het groeide uit tot een amour fou. De roes van compost. Obussen uit Diksmuide. Zwermende bijen en neukende hommels. Een toevluchtsoord vol groene avonturen. Zeker nu zij ziek is.

“Dit is een heel persoonlijke voorstelling geworden” zegt Deprez. “Het is de allereerste keer dat ik voel wat het betekent om iets uit noodzaak te maken. En dat gaat in twee richtingen: ik moest het maken om erover te vertellen, maar ik had ook de grappige stukken nodig om het er net niet over te hebben.”

Zowel het grappige als het droevige hebben me deugd gedaan om erover te schrijven.

En vindt zijn vrouw het niet lastig dat hij zo openlijk over haar borstkanker spreekt? “Uiteraard hebben we op voorhand erover gepraat” zegt Deprez. “Ze weet ook dat schrijven en spelen mij houvast geeft. Het gaf me de adempauze die ik nodig had om mijn batterijen op te laden. Want thuis was en is er een zware taak de laatste tijd.”

 

Taboe

“Mijn vrouw vindt het niet erg om er als personage in mijn voorstelling voor te komen” zegt Deprez. “Omdat ze voelt hoeveel taboe er rond de ziekte hangt. Bedoeling is net om borstkanker wat lichter en bespreekbaarder te maken. En tegelijk informatie door te geven.”

En hoe gaat het met de emoties op het podium? “Ik heb door de jaren heen geleerd om die emoties toe te laten, wat de langste opdracht was. Nu ze er zijn moet ik leren om ze te controleren om te kunnen verder spelen”. Dat lukt Deprez aardig door op speciale manieren adem te halen, of door aan iets anders te denken

Vanavond is er de laatste try-out. Zaterdag start de tournee. Heeft Wouters vrouw de hele voorstelling al gezien? “Mijn vrouw is komen kijken en vond het heel mooi. Zij weet natuurlijk ook wat er echt gebeurd is en wat niet. Ze vindt het grappig om te zien waar aan de werkelijkheid geprutst is.”

Normaal gezien druk ik me rechtstreeks niet zo makkelijk uit. Ik heb het gevoel dat mijn vrouw heeft ervaren hoe ik het heb bedoeld: als een soort liefdesverklaring.

Info en speeldata vind je op wouterdeprez.be