Wouter Van Besien over sisser in Antwerpse gemeenteraad: "Dit voedt het wantrouwen"

23 oktober 2018
© Belga
Gisteren liepen twee voorstellen van Groen in de Antwerpse gemeenteraad uit op een sisser. Groen-kopstuk Wouter Van Besien spreekt van "een gemiste kans". De verkennende gesprekken in Antwerpen voor een mogelijke coalitie N-VA verlopen daardoor niet vlotter. "Dat men publiek het engagement niet wil nemen voor propere lucht en sociale woningen, voedt het wantrouwen", zegt Van Besien in 'De Ochtend'.

Gisteren lagen twee voorstellen van Groen voor in de Antwerpse gemeenteraad. Wouter Van Besien, die de groene lijst in Antwerpen trok bij de recente verkiezingen, pleitte er voor een autoluwe binnenstad. Ook de wachtrijen voor de sociale woningen moeten korter, vond Groen.

Midden in de verkennende gesprekken met N-VA om een mogelijke geel-groene coalitie te vormen, leek het op een inhoudelijke test voor de rechterzijde. Maar gisteren werd er in de ontlagnemende gemeenteraad niet eens gestemd over de voorstellen. "Iedereen weet dat we dat hier niet met elkaar gaan kortsluiten", zei burgemeester Bart De Wever (N-VA). Een sisser, klonk het dan ook achteraf.

"Gemiste kans"

Wouter Van Besien, kopman van Groen in Antwerpen, spreekt nu van "een gemiste kans". "Men wil het debat ontwijken door te focussen op de vraag of zoiets wel thuishoort in de gemeenteraad", zegt Van Besien in 'De Ochtend'. "Ik word overal aangesproken over de toekomst van Antwerpen. De enige plaats waar daar niet mag worden gepraat, is het hart van de Antwerpse stadsdemocratie, de gemeenteraad." Hij herhaalt dat dit voor hem lijkt op de oude politieke cultuur van "achterkamerpolitiek". "Je verklaart zo elk debat over de toekomst van Antwerpen tot een taboe."

Net nu er een nieuw bestuur gevormd wordt, kan er niet worden gedebatteerd over die grote vraagstukken, klonk het gisteren bij verschillende partijen. "Natuurlijk zal het Antwerpse bestuur er binnenkort anders uitzien", geeft Van Besien toe. Maar volgens hem heeft de kiezer duidelijk aangegeven wat hij wil, en komen de partijen hun beloftes niet na. "Een week geleden heeft de Antwerpse kiezer bepaalde thema's op de agenda gezet. Het is blijkbaar heel moeilijk voor fracties om hun beloftes na de verkiezingen te houden", verwijt Van Besien.

Impact op gesprekken met N-VA

Zullen de verkennende gesprekken met N-VA hierdoor minder vlotten? "Dat men publiek het engagement niet wil nemen voor propere lucht en sociale woningen, voedt het wantrouwen", geeft Van Besien aan. "Met zijn oproep tot vertrouwen zet De Wever een deur open. Voorlopig is het niet meer dan dat." Hoe de gemeenteraad gisteren verliep noemt hij dan ook "een gemiste kans".

Dat men publiek het engagement niet wil nemen voor propere lucht en sociale woningen, voedt het wantrouwen.

De spanning tussen Groen en N-VA bevindt zich niet enkel op het vlak van inhoud, maar ook op vlak van "bestuursstijl", zegt Van Besien. "Dat men groepen tegen elkaar opzet is totaal niet hoe wij de stad zien." Van Besien wil eerder een "verbindende burgemeester als Bart Somers", zegt hij.

Vrijdagvoormiddag zitten Groen en N-VA opnieuw samen voor een gesprek. "Wij gaan vrijdag luisteren. Misschien wordt er dan een perspectief gegeven", blijft Van Besien zeggen. "Het is nu aan N-VA om aan te geven hoe ze de oorlog willen stoppen."

Beluister het interview met Wouter Van Besien:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: