Wouter Vandenhaute: "Niet de bedoeling om Armstrong als een trofee naar hier te halen"

15 december 2017
De komst van Lance Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen zorgt voor opschudding in wielerminnend Vlaanderen en daarbuiten. Organisator Wouter Vandenhaute is niet verbaasd, maar nuanceert. "Het was niet onze bedoeling om hem als eregast op te voeren."

Flanders Classics pakt in de week voor de Ronde van Vlaanderen uit met een nieuw concept: "Tour of Flanders Business Academy". Dopingzondaar Lance Armstrong wordt de spreker op dat evenement. De komst van de Amerikaan viel niet bij iedereen in de smaak. "Ik wist dat dit zou gebeuren", gaf Vandenhaute toe in Hautekiet op Radio 1.

Ik sta achter mijn keuze. Maar het is nooit de bedoeling geweest om Armstrong als een soort trofee naar Vlaanderen te halen.

"Maar ik sta nog altijd achter mijn keuze om hem uit te nodigen. Ik wil alleen de voorstelling alsof hij de eregast zou zijn nuanceren. Dat hebben wij zo niet gecommuniceerd. Armstrong komt om te spreken op het businessevenement en hij blijft in Vlaanderen dat weekend. Het lijkt mij dus logisch dat hij ook de koers kan volgen. Maar het is nooit de bedoeling geweest om hem als een soort trofee naar hier te halen."

Armstrong werd nochtans op de site van Flanders Classics aangekondigd als de "keynote speaker" en "honorary guest". "We willen elk jaar een straffe spreker naar Vlaanderen halen. Dat kan ook iemand uit een andere sport zijn of uit een ander maatschappelijk domein, maar voor onze eerste editie leek iemand uit het wielrennen ons een logische keuze. En Armstrong is een van de meest tot de verbeelding sprekende figuren. Omwille van wat hij gepresteerd heeft, maar ook omwille van zijn persoonlijkheid en de controverse. Bovendien is hij een uitstekende spreker."

"Ik wil zeker al zijn zonden niet toedekken. Dat klopt manifest niet. Maar ik kijk er genuanceerd naar. Het is mijn overtuiging dat hij door zijn arrogantie harder gestraft wordt dan anderen."

"Hij mag zelf beslissen waarover hij wil spreken"

Het feit blijft wel dat Lance Armstrong na de onthullingen over zijn dopingverleden nog niet echt openlijk spijt getoond heeft. "Dat klopt. Maar ik ben hier al een aantal maanden mee bezig. Ik ken hem van vroeger en heb hem drie of vier keer gebeld. Hij gaf me een goeie indruk aan de telefoon, maar toch ben ik speciaal naar Washington gevlogen."

"Ik wou een lang gesprek met hem en ik wou hem in de ogen kijken. Hij maakte op mij de indruk van een gelouterd man, van iemand die vrede heeft met zijn lot. Ik heb met hem ook besproken hoe ik ernaar kijk."

"Uiteindelijk is het zijn keuze. Hij krijgt zijn tijd om te spreken en het is zijn verantwoordelijkheid. Hij komt vertellen wat hij wil vertellen. Ik hoop dat hij zijn tijd goed gebruikt en dat hij de boodschap begrepen heeft."

Bron: Hautekiet en www.sporza.be