"WOW! Check Marieke Vervoort op één"

27 oktober 2015
Paralympiër Marieke Vervoort heeft op het wereldkampioenschap in Doha al twee keer goud veroverd. “Een wonder” zegt ze zelf, en vanavond kan je in Het Huis op één ontdekken waarom dat zo is. Journalist Bert Vanden Berghe zag de aflevering al op een persvisie en is van zijn sokken geblazen.

In Het Huis (op één) worden 8 interessante persoonlijkheden 24 uur van de wereld afgesloten, in een imposant huis-met-zwembad, aan de rand van het bos, op een onbekende locatie. In hun gezelschap: interviewer Eric Goens.

Bert Vanden Berghe, journalist bij de Krant van West-Vlaanderen, zag de aflevering van vanavond al en is onder de indruk.

Vervoort haalt tweede goud. Vroeger dacht ik: meh. Sinds ik haar zag in #HetHuis, kan ik alleen maar denken: w.o.w. Check het morgen op Eén.

— Bert Vanden Berghe (@BertnBreakfast) October 26, 2015

Waarom we straks allemaal moeten kijken? Bert legt het uit in 1 minuut:

Ik moet eerlijk zijn: zoals het merendeel van de Vlamingen had ik rolstoelatlete Marieke Vervoort in hetzelfde vakje gestopt als Marc Herremans. In mijn hoofd zijn dat mensen die vechten met een doel voor ogen, maar die met vallen en opstaan in een zekere zin in hun situatie berust hebben.

 

Ik was dan ook verwonderd toen ze een tijd geleden aankondigde dat het genoeg was geweest en dat ze euthanasie wilde plegen. Toen ik de aflevering van Het Huis zag werd duidelijk waarom. Overdag zien we een vrolijke, gelukkig en levenslustige Marieke, maar als haar sonde moet vervangen worden en ze ’s nachts onophoudelijk krampen over haar hele lichaam krijgt, zien we hoe onmenselijk die lijdensweg is. Ik vond het enorm confronterende beelden, zeker als ze de volgende morgen weer met die bekende vechtlust gewoon aan de ontbijttafel zit.

 

Ik heb Marieke na de aflevering gezegd dat ik onder de indruk was en dat ik hoop dat er veel mensen meer begrip zouden hebben voor haar situatie. Zij hoopte dan weer vooral dat het andere mensen in gelijkaardige situaties moed zou geven. Pluk de dag en geniet ervan, zei ze. Het is een ongelooflijk cliché, maar wie de aflevering van vanavond ziet, heeft de boodschap zeker begrepen.

 

Foto © VRT (één)