Wuhan gaat iedereen testen (en de regels zijn streng)

14 mei 2020
© Hector Retamal (AFP)
In Wuhan – de stad waar het coronavirus eind vorig jaar uitbrak – wil men nu alle 11 miljoen inwoners gaan testen. Dat komt omdat er na meer dan een maand 6 nieuwe besmettingen zijn gemeld. De regels zijn bijzonder streng.

De verschillende wijken in Wuhan zijn verantwoordelijk voor het opsporen en testen van de bewoners. En de regels zijn streng, zegt correspondente Leen Vervaeke in 'De Ochtend': “Wie positief test en geen symptomen heeft, moet thuis in quarantaine. Wie wel symptomen van Covid-19 heeft, ook al zijn het milde symptomen, moet naar het ziekenhuis. Ook alle contactpersonen zullen opgespoord worden.”

En daar stopt het nog niet, zegt Vervaeke. “Ook die contactpersonen worden verplicht thuis gezet en zullen regelmatig getest worden. Pas na twee opeenvolgende negatieve testen wordt iemand als veilig gezien. Al moet die dan nog eens 2 weken in quarantaine, voor de zekerheid.”

China hoopt op tien dagen tijd alle inwoners van Wuhan getest te hebben. Al lijkt het Vervaeke realistischer dat dat op 20 dagen maar zal lukken. “Maar Wuhan heeft bij het begin van de crisis in 10 dagen een ziekenhuis gebouwd. Dus ik acht het mogelijk dat het hen moet lukken.”

Beluister het gesprek met Leen Vervaeke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook