Wunderkammer

11 november 2017
Een kastje - of een volledige kamer als je rijk en machtig bent - volgestouwd met alles wat mooi, interessant, vreemd en zeldzaam was. Opgezette dieren, schelpen, gedroogde bladeren van exotische planten, schelpen, wetenschappelijke instrumenten en rariteiten.

Het was het ultieme zeventiende-eeuwse bewijs van verfijndheid en cultuur. Met een Wunderkammer illustreerde de eigenaar twee eigenschappen: dat hij over intellectuele nieuwsgierigheid beschikte, en dat hij rijk genoeg was om zich zeldzame rariteiten te kunnen veroorloven. Misschien ook nog een derde: dat hij ijdel was.

Want uiteraard dient een wunderkammer op te pronken. Kijk eens naar mijn nautilusschelp. Of naar mijn gedroogde zeemeermin. Hier, de hoorn van een eenhoorn. En met deze braakbal kan je vergiftigde wijn neutraliseren. Ik heb ook nog boeken waarin vreemde volkeren afgebeeld staan: Ethiopiërs, monopoden, Indianen en appelruikers. Kent u geen appelruikers? Die eten nooit, ze leven van de geur van appels. 

Thijs Demeulemeester heeft een prachtig geïlustreerd boek geschreven dat Wunderkammer heet. We hebben hem uitgenodigd in onze keuken.