XTC als therapie?

3 mei 2017
slechte reputatie, helende stoffen
MDMA, een hoofdbestanddeel van XTC, zou zeer geschikt zijn om mensen met een posttraumatische stress te behandelen. Dat blijkt uit labo-experimenten aan de Universiteit van Maastricht. De stof maakt je blij, helder en positief. En dat kan helpen als starter om over je problemen te praten bij de therapeut, zegt onderzoekster Kim Kuypers.

XTC staat bekend als love drug. Het stimuleert je hersenen om neurotransmitters af te geven die je blij, helder, positief,.... maakt. En dat is vooral te danken aan het bestanddeel MDMA. Want daarnaast bevat XTC ook nog tal van andere (vaak toxische) stoffen, zegt Kim Kuypers, onderzoekerster aan de Universiteit van Maastrict.

XTC zelf is eigenlijk al behoorlijk oud. Meer dan 50 jaar geleden nam farmaciebedrijf Merck er al een patent op. Oorspronkelijk was het bedoeld als bloedstoller, maar het product werd nooit verder ontwikkeld omdat proeven met fruitvliegjes al negatieve effecten opleverden. Inmiddels hebben onderzoekers ontdekt dat XTC, of beter gezegd MDMA, interessant zou kunnen zijn voor de behandeling posttraumatische stress als gevolg van oorlog, verkrachtingen, branden of andere hevige en destabiliserende ervaringen.

Aan de Universiteit van Maastricht kwam men tot de conclusie dat MDMA een ideale therapie-starter zou kunnen zijn. Geen langdurig gebruik dus, maar drie dosissen om de angsten van de patiënt te reduceren. Bedoeling is om hem/haar in de juiste stemming te brengen om 'connectie te kunnen maken met zijn/haar therapeut' en open te durven spreken over zijn/haar problemen.

Door de vele negatieve verhalen over XTC in de pers, ligt het gebruik van MDMA misschien wat gevoelig. Toch wil onderzoekster Kim Kuypers ervoor gaan. "Het positieve effect is nu afdoende bewezen. Natuurlijk zijn er risico's zoals hartslagverhoging of geheugenverlies. Maar dat is ook zo bij andere medicijnen of alcohol bijvoorbeeld. Het is vooral een kwestie van gedoseerd en gecontrolleerd gebruik!"