Yamila Idrissi: "Brussel heeft één minister-president nodig, die tegelijk de burgervader is"

24 september 2016
Vandaag vooral Brusselaars in ons Radio 1-Café! Hoe hebben zij de hoofdstad beleefd in de maanden na de aanslagen? Wat zijn hun favoriete plekken in Brussel? Brussels minister van Financiën, Begroting en Externe betrekkingen Guy Vanhengel (open VLD) en Yamila Idrissi, Vlaams parlementslid sp.a, komen langs bij Danira en Lode.

Is de stad er bovenop aan het komen na de aanslagen van 22 maart? "Heel wat mensen zijn aan het worstelen om erbovenop te komen", merkt Yamila Idrissi. "Maar: de Brusselaar heeft een enorme veerkracht. Ze laten zich niet doen." Maar ontbreekt het Brussel niet aan één sterke figuur, die het opneemt voor de stad? Guy Vanhengel: "De Brusselse identiteit wordt niet zo sterk weergegeven. Wat is de identiteit van de Brussel? Dat hij er weinig of geen heeft." 

 

Wij, Brusselaars, zijn allemaal surrealisten. Wij zijn een beetje vanalles.
Guy Vanhengel

Yamila Idrissi vindt toch dat er nood is aan duidelijkheid in Brussel: 

Op moeilijke momenten missen we een commando. We moeten één minister-president hebben die ook de burgervader is van Brussel.
Yamila Idrissi

Guy Vanhengel is het niet eens met de analyse van Yamila Idrissi: "Ik vind dat altijd zo tegenstrijdig: diegenen die voor de grote diversiteit zijn, die bepleiten tegelijk één dit, één zus, één zo, één grote leider!" Vanhengel vindt wel dat het beleid efficiënt moet zijn, maar zijn ervaring is dat dat niet per se van de structuren, maar van de mensen afhangt. "We moeten niet op zoek gaan naar tegenspraak, maar naar wat ons verbindt."