"You did a hell of a job"

21 juni 2016
Aanslagen 22 maart, terrorisme, herdenkingsceremonie
Woensdag is het al drie maanden geleden dat er bommen ontploften op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel. En voor de honderden hulpverleners die die 22e maart het beste van zichzelf hebben gegeven, wordt vandaag een herdenkingsceremonie gehouden op de militaire luchthaven van Melsbroek. Gerdy Vervloesem, vrijwiller bij het Rode Kruis is één van hen.

Enerzijds is het een mooie afsluiting van een periode die we nu achter de rug hebben, zegt Vervloesem, anderzijds is het een mooie herkenning van de overheid aan al de hulpverleners. Vervloesem nam die week de wachtdienst waar. Op het moment dat de beeper afging, was het zijn taak om de hulpverlening mee op te starten, maar het werd gauw meer. Zo moest hij mee de opvang organiseren van de buitenlanders op doorreis en het inrichten van een noodmortuarium. Geen prettige opdracht, zegt Vervloesen om daar mensen voor aan te bieden.

"Die mensen hebben zowat het meest vreselijke gezien wat je je als vrijwilliger kan inbeelden"
Gerdy Vervloesem

Gelukkig beschikt het Rode Kruis Vlaanderen over een zeer bekwame dienst voor de ondersteuning van de eigen vrijwilligers. Zeker de mensen in “de frontlijn” konden hun psychologische hulp goed gebruiken. Vervloesem zelf had zijn moeilijk moment twee dagen na de aanslagen, maar hij kon terecht in zijn gezin.

You did a hell of a job

Bij de ontruiming van de Brabanthal in Haasrode – waar een aantal slachtoffers was opgevangen - vond een Rode Kruis-medewerker een kladje papier met de woorden “You did a hell of a job”- jullie deden fantastisch werk. Dat is mooi, die waardering, zegt Vervloesem.