Youssef Kobo: "Onder Brusselse jongeren heerst sfeer van straffeloosheid"

18 november 2017
De rellen van woensdag in Brussel zijn deels geëscaleerd omdat er een sfeer van straffeloosheid heerste na de rellen met voetbalsupporters zaterdag. Dat zegt opiniemaker en Brusselaar Youssef Kobo (CD&V) in "De ochtend". "Je moet die feiten niet kapot analyseren, maar je kan op zijn minst zeggen dat jongeren het gevoel hadden dat ze zich wild konden uitleven, zonder grote gevolgen."

Afgelopen zaterdag braken er na de WK-kwalificatiematch tussen Marokko en Ivoorkust rellen uit tussen rivaliserende supporters in het centrum van Brussel. Na die gewelddadige confrontaties werd er niemand opgepakt. "Het is al te makkelijk om de politie hier met de vinger te wijzen. Maar in Brussel vinden er jaarlijks ongeveer 900 manifestaties plaats, en nu worden de ordediensten twee keer op korte tijd in snelheid gepakt. Dat valt natuurlijk op", zegt Kobo. "We moeten vooral kijken naar hoe het verkeerd is kunnen lopen, zonder de zaken kapot te analyseren."

Kat- en muisspel

Toch ziet Kobo een duidelijk verband tussen beide gebeurtenissen. "Zaterdag heb ik rond de Beurs de zaken met eigen ogen zien escaleren. De voetbalsupporters hebben geprofiteerd van de situatie, en hun numerieke overmacht tegenover de politie. En dat is woensdag ook gebeurd. Je ziet in zo'n situatie dat een groot deel van de Brusselse jongeren geen respect hebben voor ordehandhaving. Hun onderlinge relatie is héél gespannen, wat resulteert in een kat- en muisspel."

"Sommigen vinden het leuk om de politie uit te dagen, en te kijken wat er gebeurt. Ze luisteren niet naar hun gezag. Als jongeren zien dat de voetbalsupporters zaterdag met hun gewelddadig gedrag wegkomen, dan ontstaat een sfeer van straffeloosheid. Ze denken: "wij gaan ons ook eens uitleven, zonder te worden opgepakt. We gaan de politie tonen dat wij de bovenhand hebben"", zegt Kobo. "Dat fenomeen bij jongeren is identiek hetzelfde als wanneer rellen tussen hooligans en de politie escaleren. Het gaat om machtsvertoon, zich uitleven op het publieke domein als spel, zonder grote gevolgen."

Volgens Kobo moet er aan het klimaat van straffeloosheid paal en perk gesteld worden. "We moeten duidelijke grenzen afbakenen, tegenover iedereen in onze samenleving, door daders snel te vinden en te berechten. En we moeten vooral opletten met stoere praat op sociale media. Platitudes genre "we moeten die jongeren hard aanpakken" werken niet in een complexe grootstad als Brussel."

"Iedereen bevoegd, maar niemand verantwoordelijk in Brussel"

De specifieke politieke context in onze hoofdstad vergemakkelijkt de dingen niet bepaald, meent Kobo. "In Brussel loopt er veel mis, maar iemands sociaal-economische achtergrond mag geweld nooit goedpraten", zegt hij duidelijk. "De uitdagingen zijn door de bevolkingsgroei enorm. Maar de versplintering van bevoegdheden tussen het gewest, de gemeenschappen en de gemeenten maakt het moeilijk om problemen écht aan te pakken. Terwijl Brussel echt nood heeft aan leiderschap en een visionair beleid, tegenover de actuele situatie dat in Brussel iedereen bevoegd is, maar niemand zich verantwoordelijk voelt."

Herbeluister hier het volledige interview (vanaf 1'12)
Bron: vrtnws.be