Youssef Kobo wil vaccinatie laten verplichten: "We moeten stoppen met rekenen op gezond verstand"

4 februari 2021
In het najaar trok sociaal ondernemer Youssef Kobo met influencers naar ziekenhuizen om jongeren te overtuigen van het nut van de coronamaatregelen, nu zet hij zijn strijd verder met sensibilisering over het vaccin. "Maar de meeste mensen die tegen het vaccin zijn, zul je niet meer overtuigen", zegt hij in 'De Ochtend'. Daarom vindt hij dat vaccinatie verplicht moet worden. "We moeten zorg dragen voor elkaars gezondheid, en we moeten stoppen met rekenen op het gezond verstand."

Eerder deze week bleek dat heel wat medewerkers van woonzorgcentra weigerachtig stonden tegenover het coronavaccin. Na informatiecampagnes kan dat cijfer ietwat opgekrikt worden, maar de scepsis blijft groot. "Als zelfs mensen uit de zorgsector al weigerachtig staan tegenover het vaccin, houd ik mijn hart vast voor de rest van de bevolking", zegt Youssef Kobo.

In de herfst trok hij met jongeren naar de afdeling intensieve zorgen van het UZ Brussel om hen te tonen welke impact het coronavirus heeft, ook op jonge mensen. Nu probeert hij diezelfde jongeren te sensibiliseren voor het vaccin. "We organiseren webinars en maken podcasts", zegt hij. "Het is vooral belangrijk dat we jongeren zelf in gesprek laten gaan met experts, dat overtuigt ook veel andere jongeren."

Het is logisch dat iemand die religieus is sneller gaat luisteren naar een priester, imam of rabbijn. De overheid moet daarop inspelen.

Ook de overheid voert campagne om mensen te overtuigen van het belang van het vaccin. "Maar die campagnes spelen zich te veel af op de klassieke platformen: radio, tv, in de kranten, ... Het probleem is dat vooral jongeren hun informatie al lang niet meer bij die klassieke media halen. Zij zoeken alles online."

Daarom roept Kobo de overheid op om veel diverser te communiceren. "Onze samenleving is heel divers. Dus een communicatiecampagne moet dat ook zijn. Het is logisch dat iemand die religieus is sneller gaat luisteren naar een priester of imam of rabbijn. Het is logisch dat jongeren sneller gaan luisteren naar andere jongeren, enzovoort."

Te laat

Volgens Kobo is de overheid vooral te laat in gang geschoten. "Fake news over de coronavaccins circuleert nu al bijna een jaar op sociale media. Heel wat mensen lezen en delen die berichten nu al zo lang. Het is te laat om hen nog terug bij de feiten te krijgen. Ik gok dat nog maar één op de vijf non-believers overtuigd kan worden."

Daarom zullen campagnes volgens Kobo niet meer volstaat. "Ik weet dat het niet sympathiek is om te zeggen, maar ik denk dat we het vaccin gaan moeten verplichten. Het vrijblijvende, het rekenen op het gezond verstand: dat is passé. We moeten voor elkaars gezondheid zorgen, dus we moeten ons ook laten vaccineren."

Beluister het gesprek met Youssef Kobo in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: