Yusra Mardini: voorbeeld van hoop uit Syrië

18 augustus 2016
Meer dan 200 landen doen mee aan de Olympische Spelen, maar daarnaast is er ook een team vluchtelingen dat meedoet. De bekendste van hen is misschien wel Yusra Mardini. Bijna een jaar geleden ontmoette VRT-collega Steven Decraene haar voor het eerst op een plein in Belgrado, toen ze nog op de grond sliep.

Vluchtelingentocht in open zee

Een jaar geleden maakte Steven Decraene een reportage over vluchtelingen voor Karrewiet. Toen viel Yusra Mardini hem al op. “Ze sprak heel goed Engels, had een open gezicht en stond positief in het leven”, zegt hij. Yusra vertelde hem dat ze naar Duitsland wou reizen, om er te studeren en het zwemmen opnieuw op te pikken. Want in Syrië was ze namelijk een zwemtalent. Een deel van haar vluchtelingentocht heeft ze zelfs afgelegd in open zee:

Yusra heeft gezwommen voor haar leven.

Harten veroverd

Een jaar geleden vertelde Yusra aan Steven dat ze ooit wou deelnemen aan de Olympische Spelen. En kijk, dat is gelukt: ze heeft haar olympisch diploma behaald. Niet het officiële diploma - omdat ze niet gekwalificeerd werd om mee te doen aan die echte finale - maar ze heeft wel tussen alle grote sterren in Rio gestaan.

Ondertussen doet Yusra ook optredens voor mediasponsors en geeft ze persconferenties alsof het niks is. Ze verovert de harten van iedereen en is een fenomeen bij jongeren in Syrië, waar ze als een voorbeeld bekeken wordt.

Ook Rami Anis, een Syrische vluchteling die in Eeklo woont, presteerde goed op de Olympische Spelen.

Beluister hieronder het volledige interview met Steven Decraene vanuit Rio: