In Zaanstad zàl de 55-plusser bewegen

21 maart 2011

Een citaat dat opvallend vaak aan onze redactionele eet- en vergadertafel valt is er eentje van Winston Churchill. Op het eind van zijn leven vroeg een journalist aan Churchill hoe hij dat toch allemaal klaargespeeld had: boeken schrijven, een aantal keren premier en minister worden, schilderijen maken etc, en op gezegende leeftijd nog zo lucide zijn. Churchill nam de sigaar uit zijn mond en zei: "two words: no sports."

Enfin, voor inerte of gemakzuchtige Nederlandse 55-plussers is er binnenkort geen ontkomen meer aan. Dat komt door de sportstimuleringsstrategie GALM of GALLOM ( Groninger Actief Leven Model ) waar de Universiteit van Groningen mee achterzit.

In de gemeenten Hengelo, Enschede, Den Haag was het al zover, en de gemeente Zaanstad heeft onlangs 1.360 inwoners aangeschreven met het verzoek om deel te nemen aan het fitnessproject. Mochten de betrokkenen daar toevallig geen zin in hebben, dan moeten ze wel even een reden opgeven. De gemeente heeft zelfs enquêteurs ingehuurd die langs de deur gaan en bewoners die niets van zich laten horen alsnog aansporen.