Zachte wol, hard leed

30 januari 2021
Het lijkt zo op het eerste gezicht een duurzaam natuurproduct, geen twijfel mogelijk. Wol, ons geschonken door het schaap, een van de schattigste boerderijdieren. Wel, euh, nee dus. Het schaap ziet af.

Het moderne schaap is doorgekweekt zodat het meer wol oplevert, maar dat gaat ten koste van het schapenwelzijn. De bedreiging heet de vliegenmadenziekte, of meer wetenschappelijk: myiasis

Myiasis is dodelijk, de vliegenmaden eten het schaap van binnenuit op. Er bestaat therapie tegen, maar met name in Australië past men een nogal drastische preventieve maatregel toe. De staart wordt afgehakt, met een stuk van de bil erbij.

Dat weten wij ook nog maar sinds kort, sinds Sarah Vandoorne het heeft uitgezocht voor Mo* Magazine.

Sarah zit zaterdag aan de Interne Keukentafel, en voor de gewetensrust trekken wij een nylon truitje aan.

Beluister het volledige gesprek :