Zal de coronacrisis een positieve impact hebben op het klimaat?

19 juni 2020
Er zit een verborgen kans in de coronacrisis om méér in te zetten op verandering ten voordele van het klimaat. Dat is wat klimaatautoriteit Jos Delbeke gisteren zei in 'De Afspraak'.

Hij was van 2010 tot 2018 de directeur-generaal van de Klimaatactie van de Europese Unie. Ook hij heeft veel van thuis gewerkt en hoopt dat de impact op transport ook in de toekomst zal blijven. Een klimaatneutrale samenleving is het doel.

Industrie en transport

"Als we dat wijs inzetten kunnen we heel wat veranderingen doorvoeren, niet alleen op vlak van transport. De staal- en chemiesector kan veel veranderen door met bijvoorbeeld waterstof te werken", zo liet hij optekenen in 'De Afspraak'. Hij haalde ook aan dat al een pak bedrijven daar nu al mee bezig zijn, zoals in de Antwerpse haven.

Er werden ook negatieve electriciteitsprijzen vastgesteld tijdens de coronacrisis. De productie van stroom lag dus hoger dan wat op dat moment gevraagd werd. Ook dat is positief volgens Delbeke en geeft nieuwe mogelijkheden voor Europa. 

Jobs bedreigd

Maar wat dan met de jobs die momenteel bedreigd worden? "Op korte termijn banen redden die we binnen 5 à 10 jaar niet meer nodig hebben... het is een heet hangijzer, maar in de vliegtuigsector bijvoorbeeld: daar is te verwachten dat niet alle banen in stand kunnen gehouden worden. En als we met Europa toch investeringen moeten doen, kunnen we misschien kijken naar een continent dat goed bereikbaar is met de trein", zo besloot Delbeke.

Beluister hier het item:

Lees meer: