"IS zal terreur uit Irak en Syrië stilaan ook in Europa toepassen"

2 december 2016
Terreurorganisatie IS zal zijn modus operandi uit Syrië en Irak in de toekomst ook toepassen bij aanslagen in Europa. Die verwachting formuleert de Europese politieorganisatie Europol in een rapport, dat onze redactie kon inkijken. Aanslagen met autobommen en ontvoeringen waaien stilaan over naar onze contreien.
IS gaat volgens Europol steeds op zoek naar nieuwe manieren om terreur te zaaien in westerse landen. De terreurorganisatie wil het verrassingseffect in zijn acties maximaal behouden. Daarvoor zouden ze steeds vaker een beroep doen op terreuracties die ze ondernemen in hun thuislanden Syrië en Irak. Het gaat dan om het gebruik van autobommen, of ontvoeringen opzetten waarna grote sommen losgeld wordt geëist.

Europol ziet die tactiek onder meer weerspiegeld in de aanslagen in Parijs en Brussel. Tot dan had IS nog nooit zelfmoordterroristen ingezet op het Europese vasteland. Volgens Europol zou de terreurcel achter de aanslagen in Frankrijk en België bovendien ook plannen hebben gehad om een bomauto te laten ontploffen, ergens in Frankrijk.

"België blijft in het vizier"

Europol ziet in de keuze voor een bepaald westers doelwit ook een duidelijke tendens: EU-landen die een actieve rol opnemen in de coalitie tegen IS worden beschouwd als "legitiem doelwit". "Frankrijk blijft bovenaan de lijst staan, maar ook België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk blijven in het vizier", aldus Europol.

IS kiest ook niet langer steevast doelwitten met een grote symbolische waarde uit. Economische schade veroorzaken is naast een zo groot mogelijk aantal slachtoffers een nieuw doel geworden van IS.

"Lone wolves"

IS zou volgens Europol ook blijven inzetten op de combinatie van lokale cellen en zogenoemde "lone wolves", de mix van explosieven, automatische wapens en voertuigen en de afwisseling van aanvallen die spontaan lijken opgezet, met acties die tot in de puntjes zijn voorbereid. Europol benadrukt ook dat de meeste daders dan wel geradicaliseerd maar vaak niet diepgelovig zijn. IS-aanhangers die effectief terreurdaden plegen, maken zelden fundamenteel deel uit van de terreurorganisatie, maar zijn eerder aanhangers van hun gedachtegoed.

Bron: deredactie.be