"Ze hebben zelfs het vuilnis opgehaald. Speciaal voor mij!"

24 maart 2022
Joe Biden is aangekomen in Brussel voor een NAVO-top. En één van de veiligheidsmaatregelen tonen aan hoe succesvol de man is, volgens comedian Bas Birker.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Liefste landgenoten,

Succes is moeilijk te meten. Wanneer heb je het écht gemaakt? Als je financieel onafhankelijk bent? Als je kinderen succesvol zijn? Als je afscheid als voorzitter meer persaandacht krijgt dan al je ideeën in het parlement bij elkaar? Ik denk dat je het leven hebt uitgespeeld als ze een stad afsluiten omdat jij er bent. En je kunt zeggen van Amerikaanse presidenten wat je wil, maar dat hebben ze in ieder geval toch maar bereikt. Joe Biden is geland en er zijn in Brussel meer wegafsluitingen dan in de Vlaamse Ardennen tijdens De Ronde.

Je zult toch maar in Brussel wonen. Eerst noemt Donald Trump je stad een hellhole en dan laat zijn opvolger the gates of hell nog sluiten ook. Als je bestemming de hoofdstad is vandaag, zit je vaster dan Poetin in een bunker. Ik las een overzicht van de maatregelen op vrtnws.be. Rond de Amerikaanse ambassade, de Navo en de Europese wijk is alle verkeer verboden. Terrasmeubilair moet binnen, want niets zo gevaarlijk als al die zelfontbrandende stoelen natuurlijk. Voorts moeten ramen en deuren dicht, waarschijnlijk omdat het anders tocht op straat en Biden misschien een verkoudheid oploopt. Arme Joe. En mocht u discreet een nieuw sexspeeltje willen ontvangen dan bent u er aan voor de moeite, want online bestellingen mogen niet worden geleverd. Nog een dagje handwerk dus.

Maar niets dat Brussel zo hard raakt als de laatste maatregel: in de aangewezen zones mag niemand, maar dan ook echt niemand, vuilniszakken op straat zetten. Nu, ik ben geen totale debiel, hé. Ik snap prima dat een vuilzak op straat een hele goede manier kan zijn om een bom te laten ontploffen. Maar wat als je nu wel je vuilnis buitenzet? Wat kunnen ze doen dan? Het ophalen? Dat zal ons leren om het huisvuil op straat te zetten als het niet mag! In het Antwerpse mag er maximaal 7,5 kilo huisvuil in een zak van 60 liter. Ik neem aan dat dat in Brussel niet anders is. En ik wil niemand op ideeën brengen, maar moest ik in een verboden zone wonen, dan zou ik vandaag aangrijpen om 10 vuilzakken te vullen met chemisch afval, elektrische toestellen en het asbestdak van het schuurtje. Knappe flik die mij een boete geeft terwijl hij het in de vuilkar gooit. Daar is geen tijd voor vandaag. Alles voor de veiligheid.

Als Joe dit weekend thuiskomt, zal Jill vragen hoe het was in Brussel. ‘Geweldig!’, zal hij zeggen. ‘Ze hebben zelfs het vuilnis opgehaald. Speciaal voor mij!’ ‘Oh Joe,’ zal Jill antwoorden, ‘ik ben zo trots op je. Nu heb je het echt gemaakt.’

Beluister het middagjournaal van Bas Birker in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Luister ook