"Ze verkopen allemaal een heleboel onzin, maar ze krijgen het wel verkocht."

4 november 2020
De Amerikaanse cultuur verschilt meer van de Europese dan we op het eerste zicht denken. Dat is op een dag als vandaag nog maar eens bewezen. Gelukkig kunnen boeken meer inzicht geven. Het Boekenfeest geeft tips!

Vandaag rond de tafel van het boekenfeest? Twee Amerika-experts. Frank Albers is docent Amerikaanse Cultuur aan de UAntwerpen. Carl De Keyzer is fotograaf en trok meermaals door het land op zoek naar boeiende beelden. En zoals het een boekenbijeenkomst betaamt, brachten beide heren een portie lectuur met zich mee. 

Overleeft de democratie?

Kunnen boeken een beter inzicht bieden voor een land als Amerika? Frank Albers vindt van wel: "Misschien wel om de contradicties in het land te begrijpen. Amerika heeft toch een fundamenteel andere cultuur dan Europa."

Als hij één specifiek boek moet tippen, dan is dat voor Frank Albers 'Democratie in Amerika'. Dit boek werd geschreven in 1835 door - je raadt het nooit - een Fransman. Alexis de Tocqueville trok 9 maanden door Amerika om er het gevangenissysteem te onderzoeken. Hij schreef zijn rapport, maar was zodanig onder de indruk van zijn reis dat hij vervolgens dit boek schreef. "Tot op vandaag is dat het meest briljante boek dat iemand ooit over Amerika heeft geschreven," aldus Albers. 

"Hij was erg dubbelzinnig in zijn analyse. Hij beweert dat democratie onomkeerbaar is, maar of het een vorm van vooruitgang is, daar ging hij niet meteen van uit. En ik herken daar heel veel in." 

Het bedrijf van God

Fotograaf Carl Dekeyzer trok in de jaren '90 door de VS. De beelden die hij er zag en maakte, vatte hij samen in het boek 'God Inc.' En nu, zo'n dertig jaar later, is er een vervolg. Carl reisde opnieuw door het land, maar met een heel ander eindresultaat: "Het grote verschil met mijn eerste reis, is dat ik toen op bijna alle brieven die ik uitstuurde een positief antwoord kreeg. Nu is er veel meer achterdocht."

De Keyzer focust zich op religieuze bijeenkomsten. Want die zijn in Amerika toch een pak anders dan bij ons. "Iedereen kan een kerk beginnen. Je huurt een winkel in een koopcentrum, waar een week eerder nog een Starbucks zat. En je verkoopt er als het ware je geloof." De titel 'God Inc.' is dan ook heel bewust gekozen. "Scientology, mormonen,... Ze verkopen allemaal een heleboel onzin, maar ze krijgen het wel verkocht."

WIN

Lees hier welke boeken er momenteel in de boekenkast staan en doe mee met onze wedstrijd! Wie weet staan ze dan binnenkort allemaal in de jouwe.