"Ze was één van de warmste mensen die ik ken"

17 juni 2016
Gisteren werd Jo Cox, lid van het lagerhuis in Groot-Brittannië, vermoord. Ze was 41. Cox laat twee kinderen en een echtgenoot achter. Xavier Declerq was een collega van haar bij Oxfam in Brussel.
Justice was het woord dat ze het vaakst in de mond nam

"Ze was een ongelooflijk uitbundig iemand. Als je haar hoorde lachen, dan kon je niet anders dan zelf in een kramp schieten. Een meer aanstekelijke lach heb ik zelden gehoord."

"Ze had ook een enorme drive. Als ze ergens voor ging, dan was het voor 100 procent. En die drive was voor haar gebaseerd op rechtvaardigheid. 'Justice' was waarschijnlijk het woord dat ze het vaakst in de mond nam."

Jo kon bruggen slaan tussen mensen

"Verder had ze een onuitputtelijke energie en was ze politiek-strategische briljant. Maar naast dat uitbundige en die tomeloze energie was ze ook zeer zacht. Een persoon die bruggen kon slaan. Ze ging loodrecht in tegen elke vorm van wij-zijgevoel. 

"En net dat is zo jammer, wraakroepend bijna... Dat we in een maatschappij die zo gedirigeerd wordt door haat, een persoon verliezen die op zulk een manier kon verbinden."