“Ze zeggen dat dat voor meisjes is”

30 november 2017
Lucien, de zoon van Siska Schoeters, zou graag de roze catamaran van LEGO Friends vragen aan Sinterklaas. Alleen zeggen “ze” dat dat voor meisjes is. Siska is trots dat ze hem kon overtuigen dat “ze” niet bestaan.

Pano had het deze week over genderstereotiepen en hoe die diep ingebakken zitten in ons denken en onze samenleving. Hautekiet ging er dieper op in, en kreeg ook Siska Schoeters aan de lijn.

“Mijn zoon wil graag een catamaran van LEGO Friends” vertelt ze. Alleen heeft LEGO Friends zich geprofileerd als LEGO voor meisjes: “met roze blokjes, en koffiesalons en paardrijhuisjes.” En dat is ook Lucien ter ore gekomen. “Ze zeggen dat dat voor meisjes is” was zijn bedenking.

“Ik heb hem vervolgens verteld dat “ze” niet bestaan” zegt Siska. “Als jij er graag mee wilt spelen, en jij vindt dat mooi, dan moet je dat gewoon vragen aan de Sint.” En met die uitspraak heeft ze Lucien overtuigd.

“Denken in genderstereotypen begint al heel jong” zegt Siska ook nog. “Ik betrap mezelf er ook op dat ik tegen mijn dochter van 1 jaar zeg: Minnie, wat ben je mooi. Terwijl dat evengoed kan zijn: Minnie, je bent sterk.”

Beluister het interview in Hautekiet:

Lees ook: