"Zeg, heeft er iemand die papieren voor euthanasie?"

15 september 2017
Mimi zit in verschillende damesclubs. De laatste tijd praten ze vaak over euthanasie. Door het nieuws rond de Broeders van Liefde. In hun twaalf psychiatrische centra in ons land is euthanasie bij psychisch lijden sinds kort mogelijk onder strikte voorwaarden.

Mimi is een overtuigd voorstander van euthanasie. Ze diende haar aanvraag zes jaar geleden al in. Voor als ze ooit een 'plant' zou zijn. Ze haalde de documenten op het stadhuis. "Ik vroeg een juffrouw aan het loket: 'Kan ik de papieren krijgen voor euthanasie?' 'Voor wat?', zei het meisje. Voor EU-THA-NA-SIE!, zei ik. O ja zei ze, een ogenblik. En ze begon in haar schuif te rommelen. Oei, die heb ik niet."

En ze draait zich om en roept door heel het bureau: 'Zeg heeft er iemand die papieren voor euthanasie?'

Mimi ging ook naar LEIF: het Levenseinde Informatie Forum. En ze vulde een negatieve wilsverklaring in. "Dat betekent dat je aangeeft dat je niet gereanimeerd wil worden, dat je geen nierdialyse meer wil als je hopeloos in de palliatieve zorg bent of als het niet meer gaat. Dat is gewoon realistisch. Ik ben daar niet bang voor, ik vind dat normaal." Toen ze zei dat ze een testament had, was een vriendin geshockeerd.

Potverdorie, ik ben 76 jaar! Dat is toch normaal dat je een testament hebt.

Mimi moet altijd aan haar schoonmoeder denken. "Dat mens was in de negentig. Ze zat voor zich uit te suffen in een rusthuis twintig jaar geleden. Toen kregen ze nog veel kalmeerpilletjes. Iedere keer dat ik ging, zei ze: 'Ach Mimi, ik wou dat ze me kwamen halen'. Ik had die uitdrukking nooit gehoord. En de eerste keer dacht ik: 'Wat bedoelt ze? Wie in haar geest moet haar komen halen? Zijn dat de engelen? Is dat Onze Lieve Heer? Is dat Christus? Is dat God?' Want zij was katholiek hè. Dan denk je: 'Tja'." Maar uiteindelijk heeft haar schoonmoeder het toch duidelijk verwoord.

Ik wou dat ik mijn oogjes kon dichtdoen en inslapen.

Levensvreugde is zo belangrijk, een luisterend oor, een fijne bezigheid, vindt Mimi. "Er is ook weer een grote opiniepeiling geweest. En blijkbaar vindt 73 procent van de Vlamingen dat het moet kunnen. Dat er een debat over gevoerd moet worden. Dus er zijn toch veel mensen die zeggen: 'Levensmoeheid dat bestaat wel'. En niet alleen bij oude mensen, helaas ook bij jonge mensen. "