Zeg niet zomaar Limburgse vlaai tegen een ordinaire taart!

19 april 2018
De bakkers van Belgisch-Limburg en Nederlands-Limburg trekken naar Europa om er de eer van de Limburgse vlaai te verdedigen.

Het Belang van Limburg heeft 19 april uitgeroepen tot "Limburgdag", en op zo'n dag moet je het natuurlijk hebben over Limburgse vlaai. De Limburgse bakkers willen die laten erkennen als streekproduct, en dat is nodig. “Er zijn immers veel fakevlaaien op de markt, vooral in de grootwarenhuizen” zegt Jan Kerkhofs, voorzitter van ‘Bakkers Vlaanderen’ in “Nieuwe Feiten”.

Hoe kan je een fakevlaai dan herkennen? “Aan de dumpingprijzen” zegt Kerkhofs. Maar ook aan de bereidingswijze. Zo moet de Limburgse vlaai een taart zijn uit gistdeeg. Bladerdeeg of zanddeeg zijn uit den boze. Alles moet ook ‘samen’ gebakken zijn: er mag achteraf niks opgesmeerd worden, zoals slagroom. Ook het percentage fruit, rijst of crème zijn van belang. En last but not least: de taart moet op Limburgse bodem gebakken zijn.

Kerkhofs schat de kans op slagen bij Europa alvast hoog in. Hij hoopt van harte dat Limburg binnenkort een streekproduct rijker is, niet voor zijn kassa, maar wel voor de eer. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de Nederlandse tegenhanger ervan staan alvast achter hem.

Lees ook: